Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna. Care este valoarea maxima legala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2011
Tags: diurna, euro, codul fiscal, cheltuieli

Problema:Va rog sa-mi specificati care este valoarea maxima a diurnei legale care poate fi acordata unui angajat/administrator al societatii pentru deplasari in strainatate (cazare, mancare, taxe ...

Problema:
Va rog sa-mi specificati care este valoarea maxima a diurnei legale care poate fi acordata unui angajat/administrator al societatii pentru deplasari in strainatate (cazare, mancare, taxe autostrada, motorina etc.). Daca valoarea diurnei difera in functie de tara in care se face deplasarea, va rog sa-mi specificati limitele pentru: Italia, Belgia, Turcia, Croatia, Serbia.
Care sunt contarile pentru diurna acordata salariatului?
Daca de exemplu, pe un decont justificativ salariatul vine cu cheltuieli de cazare de: 240 euro pentru 2 zile, 200 euro mancare si 70 euro motorina si taxe autostrada, care sunt contarile pentru cheltuielile externe efectuate de salariat in 2 cazuri: cand acestea depasesc valoarea diurnei legale si cand acestea nu depasesc valoarea diurnei legale?

Solutie:
Conform prevederilor art. 5 alin. 1 lit. A.a) din HG 518/1995, indemnizatia zilnica in valuta acordata sub forma de diurna este destinata acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care persoana in cauza isi desfasoara activitatea. Ca atare, motorina consumata pentru deplasari in afara localitatii, taxele de autostrada etc. nu se suporta din diurma, ci se deconteaza separat potrivit art. 11 alin. 3 din HG 518/1995, in timp ce contravaloarea mesei (“mancarea”) se suporta din diurna acordata. De asemenea, cheltuielile cu cazarea se deconteaza separat, nesuportandu-se din diurna.

Valoarea diurnei prevazuta de HG 518/1995 este de 35 euro pentru Italia si Belgia, 38 USD pentru Turcia si 32 euro pentru Croatia si Serbia.
 
Din punct de vedere al impozitului pe profit, conform art. 21 alin. 3 lit. b din Codul fiscal societatea poate acorda doar salariatilor pentru deplasarile in strainatate o diurna deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin HG 518/1995 (respectiv, maxim 87,5 euro pentru Italia si Belgia, 95 USD pentru Turcia si 80 euro pentru Croatia si Serbia). Daca administratorul nu este si salariat, sunt deductibile doar cheltuielile de transport si de cazare, la nivelul lor efectiv pe baza de documente justificative, conform art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal, diurna acordata administratorului nesalariat nefiind deductibila fiscal.
 
Cheltuielile se inregistreaza prin debitul contului 625 “Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari” prin conturilor 542 “Avansuri de trezorerie” (daca la plecarea in deplasare s-au acordat avansuri ce trebuie decontate) sau 5314 “Casa in valuta” (daca persoana a suportat initial din fondurile proprii cheltuielile de deplasare) sau 5124 “Conturi la banci in valuta” (daca s-au efectuat plati cu cardul) etc.. Inregistrarile contabile sunt aceleasi, indiferent daca diurna decontata este in limita plafonului de deductibilitate sau depaseste acest plafon. Doar din punct de vedere fiscal, se face o departajare a cheltuielilor ch diurna, in cheltuieli deductibile sau cheltuieli nedeductibile, pe baza de calcul extracontabil, cu ajutorul registrului de evidenta fiscala prevazut de pct. 15 din Normele metodologice date in aplicarea Titlului II din Codul fiscal. Se poate opta si pentru crearea de analitice la contul 625 (625 anal. ch deductibile si 625 anal. ch nedeductibile), dar nu este practic sa va creati analitice la diverse conturi pentru a va departaja cheltuielile in functie de deductibilitatea lor fiscala (mai practica este utilizarea registrului de evidenta, care are rolul de a evidentia prelucrarea fiscala a datelor furnizate de contabilitate).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna. Care este valoarea maxima legala?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016