Tags: acordare tichete de masa, indemnziatie de delegare, indemnizatie de detasare
In luna iulie unui salariat i s-au acordat 3 zile de diurna, fiind plecat in delegatie de cate o zi, respectiv 2 zile sambata si 1 zi duminica. Avand in vedere faptul ca salariatul a fost cele 3 zile in delegatie si a beneficiat de diurna, fiind in restul zilelor de luni pana vineri la munca, de cate tichete poate beneficia in luna iulie, care are 23 de zile lucratoare? Beneficiaza de un numar de 23 de tichete sau de 20 prin scaderea celor 3 zile de diurna aferente zilele de sambata si duminica cand a fost in delegatie?
Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil:
Potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin HG 1045/2018, in cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz.
In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
- potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare.
In schimb, salariatul are dreptul la diurna pentru fiecare zi calendaristica din perioada de delegare. Indemnizatia de delegare (diurna) se acorda pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare, asa dupa cum rezulta din HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Profesionistul contabil (expert contabil si consultant fiscal), salariat in cadrul unei societati comerciale ce desfasoara tranzactii cu parti afiliate, poate intocmi si semna dosarul preturilor de transfer pentru societatea respectiva doar in baza contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem si noi 2 intrebari: 1. Daca un student a sustinut examenul de licenta in Iulie 2022, acesta mai poate fi considerat student in Luna August 2022? Intreb aceasta in contextul impozitarii contractelor part-time. Din ceea ce am citit in Codul Fiscal, exista niste exceptii de la plata acestor contributii, iar studentii aflati intr-o forma de invatamant cu varsta de pana la 26 de ani sunt scutiti. 2. Am un salariat care are salariul lunar brut egal sau peste minimum brut pe tara (2550 de lei). In...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: 1. Societatea angajeaza pensionar gradul 3, drept de lucru - 4 ore, salariu de incadrare 1.275 lei. La ce nivel de salariu se calculeaza impozitele? 2. Societatea angajeaza pensionar varsta, cu timp partial - 4 ore, salariu de incadrare 1.275 lei. La ce nivel de salariu se calculeaza impozitele?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate X neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe venit incheie un contract de asociere in participatiune cu societatea Y (organizator de jocuri de noroc) pentru desfasurarea in comun a activitatii de jocuri de noroc. X participa la asociere cu urmatoarele: spatiul comercial in care se desfasoara activitatea, cheltuieli cu salariile celor ce exploateaza aparatele. Y pune la dispozitie aparatele cu licentele si tot el conduce evidenta asocierii. Y intocmeste decontul asocierii si ii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea are mai mult de 50 de angajati, dintre angajati doua persoane au certificat de incadrare in grad de handicap accentuat si nerevizuibil. Calculul impozitului platit la Bugetul de Stat pentru persoanele cu handicap neincadrate, conform legii 448/2006 art. 78 s-a facut tinand cond de cele doua persoane. Mai avem o persoana care a prezentat certificat de incadrare in grad de handicap usor si revizuibil. Va rog sa ne specificati daca acesta se ia in calcul la impozitul platit la Bugetul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea a incheiat un contract de colaborare cu un pesionar, care ne acorda consultanta in productie pentru realizarea anumitor produse. Prezenta acestuia in firma este o zi sau maxim 2 zile pe luna, tariful fiind stabilit la o zi /luna de 1500 lei. In cazul in care participa 2 zile primeste 3000 lei. Contractul este incheiat cu optiunea retinerii la sursa a impozitului de 10%. Ce alte obligatii de plata are societatea in afara retinerii si platii impozitului de 10%? Pensionarul mai are si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<