Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2011
Tags: deplasare, codul muncii, hg 44/2004

Unui angajat detasat in Romania cu contract pe 2 ani, de la una dintre firmele din grup, are dreptul sa i se deconteze costurile cu cazarea si diurna pentru deplasarile care le face pe teritoriul Romaniei si in strainatate? In contractul de detasare este prevazuta decontarea acestor cheltuieli de catre firma din Romania, dar sunt deductibile fiscal?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

Cheltuielile deductibile sunt definite la art. 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind acele sume efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau care sunt reglementate prin alte acte normative in vigoare.

Prevederile art. 21, alin. (2) din Codul fiscal privind deductibilitatea cheltuielilor de transport si cazare includ, pe langa salariatii si administratorii societatii, si alte persoane fizice asimilate acestora.
 
Conform prevederilor normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG 44/2004 , in categoria persoanelor fizice asimilate salariatilor si administratorilor sunt considerate si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate la societatea in cauza, in situatia in care aceasta suporta cheltuielile de transport si cazare.
 
Legea 53/2001 privind Codul muncii , republicata in anul 2011, reglementeaza la art. 45 ca angajatorul poate schimba temporar locul de munca al angajatului la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. in mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
 
Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an, perioada care poate fi prelungita pentru motive obiective, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni. Salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.


 
In contextul intrebarii prezentate de d-voastra si al cadrului legislativ in vigoare, mentionam ca sumele reprezentand cheltuielile de cazare si diurna, in tara si in strainatate, acordate altor persoane decat salariatilor proprii, respectiv personalului detasat de la alte societati din grup, pot fi deductibile la calculul profitului impozabil in conditiile in care intre societati exista documente din care sa rezulte persoanele detasate, perioada, justificarea detasarii, ordine de deplasare, justificarea sumelor si orice alte inscrisuri care au stat la baza inregistrarilor din evidenta contabila.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitatea cheltuielilor de deplasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016