Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ITM Salaj informeaza ca, potrivit prevederilor H.G. nr.355/2007, angajatorii, din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din cel privat, au urmatoarele obligatii privind sanatatea angajatilor:
• sa detina evaluarea riscului asupra sanatatii lucratorilor, actualizata periodic atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun;
• sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor.
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
Hotararea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor stabileste in sarcina angajatorului obligatia de a asigura fondurile necesare efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii salariatilor.
Examenul medical la angajarea in munca este un control medical profilactic efectuat de catre medicul specialist de medicina muncii inainte de angajarea lucratorilor in orice loc de munca pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Scopul acestei evaluari a sanatatii este de a determina daca o persoana este apta din punct de vedere fizic si psihologic pentru a efectua munca pentru care se angajeaza la locul de munca unde isi va desfasura activitatea.
Important! Orice salariat nou trebuie sa fie supus unui control medical obligatoriu avand in vedere ca, potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 Codul Muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Contractul individual de munca incheiat în lipsa unui certificat medical avizat de medicul de medicina muncii, atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.
Examenul medical la angajare se finalizeaza prin completarea de catre medicul de medicina muncii a fisei de aptitudine care trebuie sa contina concluzia acestuia.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Din punct de vedere procedural, fisa medicala pentru angajare este reglementata prin dispozitiile H.G. nr. 355/2007, care prevad ca:
• examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului;
• angajatorul are obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca ;
• numai medicul specializat in medicina muncii are dreptul de a efectua consultatiile necesare si de a completa fisa medicala pentru angajare.
De asemenea, potrivit dispozitiilor Legii nr.53/2003-Codul muncii, examenul medical este obligatoriu si in urmatoarele situatii:
• la reinceperea activitatii dupa o intrerupere mai mare de sase luni, pentru locurile de munca avand expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, in celelalte situatii;
• in cazul detasarii sau trecerii in alt loc de munca ori in alta activitate, daca se schimba conditiile de munca;
• la inceperea misiunii, in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara;
• in cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, in situatia in care urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii.
Sursa: ITM
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce obligatii au angajatorii pentru a asigura sanatatea salariatilor a locul de muncaFirme cu angajati care lucreaza pe timpul noptii. Ce obligatii exista in acest cazArticole similare
Informare ITM: TOT ce trebuie sa stii despre perioada de probaTermenul de depunere pentru declaratia de mentiuni in cazul SRL-urilor care vor sa angajeze salariatiCu ce data trebuie angajat cel putin un salariat pentru ca firmele sa poata plati impozit micro din 2023?Se depune declaratia 070 pentru PFA daca nu sunt salariati?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"