Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Suntem o microintreprindere care nu are salariati in prezent si desfasoara activitatea design interior. Cu ce data trebuie angajat un salariat pentru a indeplinii conditia de a ramane platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor incepand cu 01.01.2023?
ORDONANTA Nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar fiscale.
2. Definitia microintreprinderii
O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile - a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3), respectiv, o persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste conditia privind incadrarea cel putin a unui salariat, in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.
Deci daca societatea dvs. are cel putin un salariat cu norma intreaga la 31.12.2022 plus celelalte conditii enumerate de OG 16/2022, isi va mentine sistemul de impozitare micro si in 2023.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Posibil sa fie modificari legislative la criteriul cu privire la nivelul cifrei de afaceri de 500.000 euro, in sensul ca doar acest criteriu se va aplica din 01.01.2023 si nu retroactiv din 2022.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce regim TVA aplicam cheltuielilor de protocol si cand este taxa deductibila?Codul fiscal 2011 (Partea II.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin Ordonanta 30 din 2011Termen de depunere si de declarare la bugetul general consolidat - 25 februarieDeclaratia 112 in 2022. Pana cand se poate face plata impozitului aferent si cum trebuie aleasa perioada fiscalaFirme incadrate la impozit pe profit cu activitate suspendata. Mai pot trece la impozit micro in 2024?Ultimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt MICROINTREPRINDERI din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Clarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Articole similare
Reduceri PLATA IMPOZIT MICRO si pe profit. Ce procent trebuie sa aplice firmele, conform OUG 153/2022, pentru trim. IV?Societatile de tip SRL-D pot ramane la plata impozitului micro din 2023 daca nu au angajati?Din 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (Proiect de OUG)Articole similare
Termenul de depunere pentru declaratia de mentiuni in cazul SRL-urilor care vor sa angajeze salariatiInformare ITM: TOT ce trebuie sa stii despre perioada de probaExamenul medical pentru salariati trebuie efectuat la angajare, dar si in alte situatiiSe depune declaratia 070 pentru PFA daca nu sunt salariati?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"