keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

MFP: Stimularea investitiilor si antreprenoriatului, precum si asigurarea finantarii organizatiilor non profit, printre cele mai importante puncte ale ordonantei de urgenta adoptate de Guvern

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 30 Mar. 2018
Tags: ong, guvern, mfp, ministerul finantelor publice, microintreprindere, regula fiscala, impozit pe profit, oug

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), stimularea investitiilor si antreprenoriatului, precum si asigurarea finantarii organizatiilor non profit sunt doua dintre cele mai importante puncte ale ordonantei de urgenta adoptate de Guvern.

Finantare pentru ONG-uri

Pentru sprijinirea ONG-urilor, au fost luate doua masuri care sa incurajeze microintreprinderile si persoanele fizice sa faca sponsorizari si/sau acte de mecenat.

"Astfel, microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii activitatii organizatiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul de 20% din impozitul datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective", se precizeaza in comunicatul MFP.

Contribuabilii - persoane juridice - care fac  sponsorizari/mecenat sau acorda burse private si scad aceste sume din impozitul pe profit sau pe venit, vor intocmi o declaratie informativa cu beneficiarii acestor sume "pentru monitorizarea si controlul partii din impozitele alocate, astfel incat sa se asigure cheltuirea fondurilor primite de beneficiari numai in scopul pentru care acestia s-au infiintat sau in scopul pentru care au fost alocate, dupa caz", se mai arata in comunicatul mentionat.

In ceea ce priveste persoanele fizice, cota din impozitul pe venit care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, este majorata de la 2% la 3,5%. Cu alte cuvinte, acesti contribuabili au posibilitatea sa dispuna cu privire la destinaţia unei sume reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual, dupa cum urmeaza:

- in cota de 2% pentru susţinerea entitaţilor nonprofit care se infiinţeaza si funcţioneaza in condiţiile legii si a unitaţilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, sau

- in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Masuri pentru stimularea mediului de afaceri

Ordonanta de urgenta aduce o regula fiscala, conform careia microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit, daca au un nivel de capital social minim de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro) si cel putin 2 salariati. in acest caz, microintreprinderile au obligatia sa respecte in continuare conditiile privind capitalul minim social si numarul minim de angajati si pe perioada in care sunt platitoare de impozit pe profit.

"Microintreprinderile care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilitatile de care se acorda platitorilor de impozit pe profit, respectiv scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit si scutirea de la plata impozitului pe profit in cazul in care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, ceea ce va incuraja investitiile in domeniile strategice, precum cercetarea-dezvoltarea. De asemenea, vor beneficia de recuperarea pierderilor fiscale", se mentioneaza in comunicatul MFP.

Retinere la sursa pentru veniturile obtinute din activitati sportive realizate de persoane fizice in baza contractelor de activitate sportiva

Ordonanta introduce o noua masura care vizeaza retinerea la sursa a impozitului pe venit de catre platitorii veniturilor din activitati independente realizate de persoane fizice in baza contractelor de activitate sportiva incheiate conform Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Masura urmareste facilitarea colectarii impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de aceste categorii de persoane fizice, prin simplificarea obligatiilor declarative ale persoanelor fizice care realizeaza astfel de venituri", potrivit comunicatului mentionat.



Sursa: MFP
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016