Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Diurna si agentul de munca temporara. Analiza consultantului

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 03 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: diurna, delegarea, munca temporara, agent de munca temporara, detasarea, baza de calcul

Organele fiscale au controlat de curand agentii de munca temporara stabilind in urma acestor controale ca, drepturile primite de catre angajatii temporari ai agentului de munca temporara sub forma de diurna reprezinta venituri salariale cu toate obligatiile care decurg din calcularea, declararea si virarea impozitului si contributiilor sociale.


Asociatiile agentilor de munca temporara considera nelegala aceasta decizie a organelor fiscale.

Ca urmare a acestei dispute mi-am propus azi sa analizam legislatia fiscala aplicabila diurnei.

Astfel, conform art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal, urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Referitor la contributiile sociale art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal stabileste ca, nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4 indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Asadar, sunt  scutite de taxele salariale conform Codului fiscal, sumele primite de angajati pe durata delegarii si a detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Munca prin agent de munca temporara este definita la art. 88 din Codul muncii ca fiind   munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
Prin urmare, Codul fiscal nu exclude din baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale sumele primite de salariatii temporari ci sumele primite de salariati pe durata delegarii si detasarii in strainatate sau in tara.

In aceste conditii nu putem decat sa concluzionam ca hotararea organelor fiscale este intemeiata din punct de vedere legal.


Autor: Irina Dumitrescu


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Diurna si agentul de munca temporara. Analiza consultantului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Comentarii 2 comentarii

ionela 2014-11-07 11:55:00

MOBILIZARE SOCIETATI AFECTATE - Distrubuiti masiv
Societatile care platesc diurne personalului detasat in strainatate sunt invitate la o mobilizare generala societati din orice domeniu: constructii, agriculatura, munca temporara, transporturi, hoteluri, vanzari etc..

http://www.detasare.com/mobilizarea-companiilor-care-detaseaza-personal/

Laura C. 2014-11-04 12:59:42

Daca asa stau lucrurile de ce exista indemnizatie de delegare si indemnizatie de detasare ? Ar fi trebuit sa fie numai indemnizatie de delegare . daca muncitorul are contract de munca pe perioada nedeterminata se aplica aceeasi lege ca la contractul de munca temporara ?

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016