Tags: hotararea 654/2021, detasarea transnationala a angajatilor, declaratie
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 611 din 18 iunie 2021 a fost publicata Hotararea nr. 654/2021 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 337/2017.
Declaratia va fi transmisa catre inspectoratele de munca cel tarziu anterior inceperii activitatii.
Extras din Hotararea 654/2021:
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic. -
Normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 337/2017, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 411 din 31 mai 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) in vederea obtinerii si transmiterii catre autoritatea solicitanta a documentelor prevazute la alin. (1) lit. d) - f), Inspectia Muncii solicita inspectoratelor teritoriale de munca efectuarea de verificari si actiuni de control cu privire la situatiile de detasare transnationala prevazute la art. 5 alin. (2) din Lege, in principal cu privire la orice nerespectare sau abuz in ceea ce priveste normele aplicabile privind detasarea transnationala, inclusiv cazurile transnationale de munca nedeclarata si de activitate independenta fictiva in materie de detasare a salariatilor".
2. La articolul 7, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7. -
(1) intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in anexa nr. 1, in limba romana, cel tarziu anterior inceperii activitatii".
3. La articolul 7, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(3) intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege transmit inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea orice modificare a elementelor prevazute in anexa nr. 1, cel tarziu in ziua producerii modificarii".
4. La articolul 7 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
"
b1) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta de art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;".
5. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 71, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 71. -
(1) Notificarea prevazuta la art. 61 alin. (3) din Lege, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, se transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul/salariatii detasat/detasati si cuprinde in principal urmatoarele elemente:
a) institutia destinatara (inspectoratul teritorial de munca);
b) identitatea intreprinderii prevazute la art. 3 lit. a) din Lege;
c) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;
d) motivele invocate pentru aplicarea prevederilor art. 61 alin. (3) din Lege;
e) datele de identificare ale salariatului/salariatilor pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 61 alin. (3) din Lege;
f) durata, respectiv data de incepere si data de incheiere a perioadei pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 61 alin. (3) din Lege;
g) adresa/adresele locului de munca.
(2) Notificarea privind prelungirea detasarii, prevazuta la art. 61 alin. (3) din Lege, precum si orice modificare a elementelor acesteia se pot intocmi si transmite:
a) in format letric, prin depunere directa sau transmitere prin servicii postale sau curierat;
b) in format electronic, prin serviciul de posta electronica sau orice alte mijloace de comunicare prevazute de Lege;
c) prin completarea on-line a unui formular, accesibil pe o platforma unica gestionata de Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca, respectand cerintele tehnice si de autentificare.
(3) Modalitatea de intocmire si transmitere prevazuta la alin. (2) lit. c) se va aplica de la momentul realizarii platformei tehnice necesara completarii si gestionarii datelor si informatiilor furnizate prin intermediul formularului on-line."
6. La articolul 9 alineatul (3), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
"
j) orice alte surse de informare media cu care intra in contact sau care sunt aduse la cunostinta Inspectiei Muncii si/sau inspectoratului teritorial de munca".
7. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 141. -
(1) in situatia prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. c) din Lege, in cazul in care salariatul, care a fost pus la dispozitia intreprinderii utilizatoare, isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat Romania, in contextul prestarii transnationale de servicii prin aplicarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) din Lege de catre intreprinderea utilizatoare, salariatul este considerat a fi detasat pe teritoriul respectivului stat membru de catre agentul de munca temporara cu care acesta se afla intr-un raport de munca.
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), intreprinderea utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei are obligatia de a informa agentul de munca temporara care a pus la dispozitie salariatul, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii pe teritoriul respectivului stat, si de a notifica inspectoratul teritorial de munca, cel tarziu in ziua anterioara detasarii salariatului pe teritoriul respectivului stat membru".
8. Dupa articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 20, cu urmatorul cuprins:
"Art. 20. -
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice."
9. Anexa se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 la prezenta hotarare.
10. Dupa anexa nr. 1 se introduce o noua anexa, anexa nr. 2, al carei cuprins este prevazut in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pt toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<