keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Export in Egipt de catre o persoana din Comunitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Export in Egipt de catre o persoana din Comunitate Firma A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, factureaza catre o firma B din Italia, inregistrata in scopuri de TVA in Italia. ...

Export in Egipt de catre o persoana din Comunitate

Firma A din Romania, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, factureaza catre o firma B din Italia, inregistrata in scopuri de TVA in Italia.

Bunurile facturate sunt insa exportate de societatea A catre o societate C din Egipt. Deci A (Romania) factureaza lui B (Italia) care factureaza lui C (Egipt), bunurile fiind transportate din Romania in Egipt, transportul fiind in seama lui B sau C.

1) Cum factureaza A din Romania lui B din Italia, cu sau fara TVA? Mentionam ca B i-a transmis lui A codul sau de TVA din Italia.

2) Cum declara A livrarea: export sau livrare intracomunitara?

3) Cum declara B achizitia?

Tratamentul fiscal al operatiunii

Din punctul de vedere al operatiunii desfasurate in Romania, aceasta este o operatiune din sfera TVA, indeplinind toate conditiile cumulative precizate la art. 126 din Codul fiscal:

  • operatiunea consta intr-o livrare de bunuri cu plata;
  • locul livrarii este in Romania;
  • livrarea bunurilor este realizata de o persoana impozabila;
  • livrarea bunurilor rezulta din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2) Cod fiscal.

Cu toate acestea, operatiunea nu poate fi considerata livrare intracomunitara deoarece art. 128 alin. (9) defineste acest tip de operatiuni ca "o livrare de bunuri prin care se transfera dreptul de a dispune de bunuri ca proprietar, si care sunt transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora."

Din punctul de vedere al persoanei juridice din Romania, operatiunea nu poate fi considerata un export de bunuri deoarece, asa cum am precizat in ipoteza, transportul bunurilor nu cade in sarcina acestei persoane (practic, pe teritoriul Romaniei are loc o livrare EXW).

Per a contrario, persoana juridica romana va trata operatiunea ca pe o livrare interna, din urmatoarele motive:

  • art. 132 lit. c) stabileste ca locul livrarii este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului in cazul in care bunurile nu sunt transportate sau expediate;
  • art. 161 din Codul Vamal Comunitar (Reg. CEE 2913/1992) defineste exportul de marfuri ca operatiunea prin care marfuri de origine comunitara sunt scoase de pe teritoriul vamal al Comunitatii cu indeplinirea formalitatilor vamale de export. In acest sens, este lesne de observat ca persoana juridica romana nu are obligatie sau intentie in efectuarea exportului de marfuri catre Egipt. Avand in vedere aceste criterii de apreciere si faptul ca transportul nu cade in sarcina persoanei juridice din Romania, in opinia noastra operatiunea va fi tratata ca o livrare interna, pentru care factura se va intocmi cu TVA.

Tratamentul contabil, din punctul de vedere al societatii din Romania, este urmatorul:

             4111                =               %
           Clienti                                707
                                    Venituri din vanzarea marfurilor
                                                   4427
                                            TVA colectata

Cumparatorul din Italia care este responsabil de transportul bunurilor (sau o terta persoana in numele sau), va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, moment in care se va comporta ca orice entitate fiscala romana in administrarea TVA (decont, declaratii).

Pentru a putea efectua formalitatile vamale de export, persoana juridica din Italia va trebui sa apeleze la un reprezentant in vama in conformitate cu art. 5 din Codul vamal Comunitar, dar si cu Normele metodologice de aplicare a Ord. Autoritatii Nationale a Vamilor nr. 4999/2007 (publicat in Monitorul Oficial nr. 302/07.05.2007) care stabileste in art. 5 ca«"persoanele stabilite in Comunitate pot intocmi declaratii in scris in nume
propriu, prin reprezentare directa sau prin reprezentare indirecta". In sensul art. 5 din Codul Vamal Comunitar, reprezentarea este:

  • directa atunci cand reprezentantul actioneaza in numele si pe seama altei presoane;
  • indirecta, atunci cand reprezentantul actioneaza in nume propriu, dar pe seama persoanei reprezentate.

Normele metodologice de aplicare a Ord. ANV nr. 4.999/2007 stabilesc si particularitatile de completare a declaratiei vamale in situatia in care titularul este o persoana juridica straina care actioneaza direct sau printr-un reprezentant.

Factura subsecventa, intocmita de catre persoana juridica din Italia, va fi fara TVA deoarece, conform art. 143 alin. (1) lit. b), coroborat cu art. 126 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite cu drept de deducere "livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau...".

Pentru ca operatiunea sa beneficieze de scutire cu drept de deducere exportatorul va trebui sa detina urmatoarele documente prevazute in Instructiunile de aplicare a Ord. MFP nr. 2222/2006 (publicat in Monitorul Oficial nr. 1043/29.12.2006):

  • factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal sau daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
  • declaratia vamala de export, care sa cuprinda numele exportatorului bunurilor si care sa fie certificata de biroul vamal de iesire din spatiul Comunitar si/sau, dupa caz, sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
  • documentul de transport care atesta ca bunurile parasesc Comunitatea si, dupa caz, orice alt document care atesta realizarea efectiva a exportului, cum ar fi: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

Atentie: conform noilor proceduri de declarare a marfurilor la export, astfel de operatiuni se vor realiza prin utilizarea aplicatiei vamale ECS – Sistemul de Control al Exporturilor [cu exceptii strict prevazute in Ord. ANV nr. 6632/2007 (publicat in Monitorul Oficial
nr. 441/29.06.2007)], pentru care utilizatorul trebuie sa fie autorizat. Pentru efectuarea formalitatilor vamale de export prin reprezentant (comisionar vamal), acesta va trebui sa fie autorizat in vederea utilizarii ECS. Pentru a-i fi recunoscut dreptul de deducere a TVA aferente operatiunii de export, exportatorul va trebui sa se asigure ca va primi de la biroul vamal de iesire din comunitate o copie a documentului de insotire (EAD) vizata, in sensul ca marfurile au iesit de pe teritoriul vamal comunitar (conform art. 793 din Regulamentul vamal Comunitar – Reg. CEE nr. 2454/1993).

Deoarece marfurile fac obiectul formalitatilor vamale, nu este necesara declararea in Intrastat a tranzactiilor realizate.

In acest exemplu, destinatarul final din Egipt nu are nici o obligatie in Romania, singura sa obligatie consta in efectuarea formalitatilor de import la destinatie si plata taxelor datorate in Egipt.

Utilizarea unui contract in care vanzatorul este responsabil pentru transportul marfurilor(livrarea are loc sub o alta conditie decat EXW, spre exemplu CPT sau CIP), simplifica mecanismul prezentat mai sus, implicit si formalitatile administrative si vamale in Romania, astfel:

  • presoana juridica din Italia nu mai are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, avantajul fiind acela ca nu va efectua formalitati vamale in Romania, si nici nu va avea obligatii administrative in scopuri de TVA (decont, evidente);
  • persoana juridica din Romania va intocmi factura fara TVA , deoarece avand obligatia efectuarii formalitatilor vamale de export, operatiunea va fi scutita cu drept de deducere.

Conform acestei situatii, descrise la paragraful anterior, reflectarea operatiunii in contabilitatea societatii romanesti se realizeaza astfel:

               4111           =                    707
              Clienti               Venituri din vanzarea marfurilor

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016