Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care trimit angajati in delegatie. Ce cheltuieli pot fi decontate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Oct. 2023
Firme care trimit angajati in delegatie. Ce cheltuieli pot fi decontate?
Tags: angajati, angajati in delegatie, diurna

O societate comerciala isi trimite salariatul in Germania in vederea efectuarii unor lucrari, pe 30 de zile. Va rog sa imi spuneti:

1. Daca i se acorda diurna salariatului, i se mai poate deconta transportul si cazarea?

2. Avand in vedere ca salariatul sta in Germania 30 de zile, trebuie sa i se acorde ceva in plus, pe langa salariu si diurna?
 

 

Angajati in delegatie si cheltuielile decontabile – raspunsul specialistului:

 

Conform art. 44 din legea 53/2011 privind Codul muncii:
"Art. 44. -

(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

 

2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil."

Asadar, astfel cum rezulta din prevederile Codului muncii, pe perioada delegarii salariatul are dreptul atat la decontarea cheltuielilor cu cazarea si transportul, inclusiv in interiorul localitatii/regiunii/statului de interes, cat si la o indemnizatie de delegare, numita generic diurna.


Daca vorbim de detasare transnationala in conditiile legii 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, nivelul salariului precum si cel al cheltuielilor ocazionate de respectiva detasare se vor acorda conform legislatiei din statul de delegare, respectiv din Germania in cazul dvs.

Legea nu prevede alte obligatii financiare ale angajatorului fata de salariatul delegat/detasat transnational (conform legii 16/2017) in privinta respectivei deplasari, o eventuala remuneratie suplimentara reprezentand optiunea angajatorului.


Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care trimit angajati in delegatie. Ce cheltuieli pot fi decontate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016