keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Diurna in 2022: Cum se calculeaza plafonul pentru angajatii cu salariu de 3.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2022
Tags: diurna, plafon diurna, salariu de 3 000 lei

O societate comerciala acorda diurne pe extern. In prezent are un angajat din luna mai 2022 incadrat la salarul brut de 3.000 de lei. Avand in vedere ca s-a schimbat legea in mai 2022 se vor lua in considerare trei salarii de baza pentru primul plafon. In cazul de fata salariatul are doar o luna vechime pe firma. Cum se procedeaza? Se ia doar un salariu si se imparte la numarul de zile lucratoare? Sau se ia in considerare 3*3000?

• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Cod CAEN: 4759
 
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia: 

Conform art. 76 alin. (2) din legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
 
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;"
 
Concret, sa spunem ca diurna zilnica in tarile UE este, in general, 35 euro/zi, de unde rezulta ca de 2,5 ori nivelul acesteia reprezinta 35x2.5=87,50 euro/zi maxim.
Plafonul pentru o luna cu 21 de zile lucratoare, sa spunem, se calculeaza astfel:
3000 lei salariul de baza x 3 = 9000 lei
Raportarea celor 3 salarii la nr. de zile lucratoare este: 9000 lei / 21 zile lucratoare = 428,57 lei/zi 
Sa presupunem ca salariatul se afla in delegatie 10 zile calendaristice, iar societatea acorda diurna la nivelul maxim, respectiv de 2,5 ori cel aferent salariatilor din institutiile publice, de unde rezulta ca ar avea dreptul la diurna este: 10 zile x 87,50 euro/zi x 5 lei (cursul euro sa zicem) = 4375 lei. Aceasta diurna se va compara cu plafonul neimpozabil la care ar avea dreptul, respectiv: 10 zile x 428,57 lei/zi = 4285,70 lei.
Pentru diferenta se vor calcula contributii si impozit.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016