Tags: diurna, plafon diurna, salariu de 3 000 lei
O societate comerciala acorda diurne pe extern. In prezent are un angajat din luna mai 2022 incadrat la salarul brut de 3.000 de lei. Avand in vedere ca s-a schimbat legea in mai 2022 se vor lua in considerare trei salarii de baza pentru primul plafon. In cazul de fata salariatul are doar o luna vechime pe firma. Cum se procedeaza? Se ia doar un salariu si se imparte la numarul de zile lucratoare? Sau se ia in considerare 3*3000?
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Cod CAEN: 4759
Raspunsul expertului contabil Alexandru Palaghia:
Conform art. 76 alin. (2) din legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de
zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;"
Concret, sa spunem ca diurna zilnica in tarile UE este, in general, 35 euro/zi, de unde rezulta ca de 2,5 ori nivelul acesteia reprezinta 35x2.5=87,50 euro/zi maxim.
Plafonul pentru o luna cu 21 de zile lucratoare, sa spunem, se calculeaza astfel:
3000 lei salariul de baza x 3 = 9000 lei
Raportarea celor 3 salarii la nr. de zile lucratoare este: 9000 lei / 21 zile lucratoare = 428,57 lei/zi
Sa presupunem ca salariatul se afla in delegatie 10 zile calendaristice, iar societatea acorda diurna la nivelul maxim, respectiv de 2,5 ori cel aferent salariatilor din institutiile publice, de unde rezulta ca ar avea dreptul la diurna este: 10 zile x 87,50 euro/zi x 5 lei (cursul euro sa zicem) = 4375 lei. Aceasta diurna se va compara cu plafonul neimpozabil la care ar avea dreptul, respectiv: 10 zile x 428,57 lei/zi = 4285,70 lei.
Pentru diferenta se vor calcula contributii si impozit.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Agenti de vanzari. Tratament fiscal diurna
Intrebare:
Firma noastra are agenti de vanzari care isi desfasoara activitatea in mai multe judete ale tarii, momentan fiecare agent are mai multe judete din lipsa de personal, agentii primesc diurna pentru zilele in care merg intr-un judet mai indepartat si se cazeaza acolo, se acorda diurna doar in situatiile in care au cazare, in contractul de munca este specificat ca isi desfasoara activitatea pe teren. Intrebarea mea este daca dpdv fiscal acordarea diurnei este legala.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Salariat delegat in Franta
Intrebare:
Societate cu CAEN de constructii, 4120, abia infiintata, neplatitoare de TVA in Romania, microintreprindere are 1 salariat, administratorul. Administratorul decide sa plece pentru o perioada in Corsica, presteaza servicii diverse in constructii si ca sofer pentru o societate cu cod de TVA de Franta. Factura emisa pentru aceasta societate va fi fara TVA, locul prestarii fiind Franta. Are nevoie de cod special pentru servicii intracomunitare si pe acel cod trebuie sa factureze? Ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Avans diurna in valuta, cu plata in lei
Intrebare:
O societate care are diversi colaboratori externi trimite propriii angajati in strainatate. Angajatii primesc o diurna zilnica sub forma de avans, conform legii. Este legal sa se achite diurna in RON la cursul din ziua platii? Este obligatorie mentionarea acestui aspect in regulamentul intern al societatii?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Calcul diurna
Intrebare:
Un angajat al unei societati pleaca in deplasare de la Timisoara spre Bucuresti, iar de la Bucuresti pleaca mai departe, cu avionul spre Atena.
Intrebarea este cum se va acorda diurna pentru aceasta deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<