Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mai. 2023
Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?
Tags: d112, completarea d112, cadouri in bani

Societatea noastra a acordat cadouri in bani pentru fiecare salariat in suma de 200 lei cu ocazia Pastelui, conform art. 76 al. 4 dinCodul fiscal2023. Intrebare: suma primita de fiecare salariat trebuie declarata in declaratia 112, la ce sectiune si ce rand din declaratie? Multumesc.

Cadouri in bani pentru salariati, de Paste – completarea D112: 

 

Conform Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul 165/2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a ''Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate'' :

 


Cum se completeaza D112:


Randul 8.4. "Venituri neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) si alin. (41) din Codul fiscal, din care:" - se completeaza cu totalul veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile, astfel cum sunt prevazute la art. 76 alin. (4) si (41) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.1. "Indemnizatii de delegare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de delegare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.2. "Indemnizatii de detasare neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii de detasare care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.3. "Indemnizatii specifice detasarii transnationale neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele reprezentand indemnizatii specifice detasarii transnationale care sunt acordate in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.4. "Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (2) si alin. (41) lit. a) din Codul fiscal" - se completeaza cu suma reprezentand prestatii suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, care se incadreaza in limita plafonului neimpozabil prevazut la art. 76 alin. (2) si, dupa caz, alin. (41) din Codul fiscal.
- Randul 8.4.5. "Avantajele sub forma dreptului la stock options plan, acordate de persoanele juridice angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate acestora, cu titlu gratuit sau la un pret preferential la momentul exercitarii acestora, conform art. 76 alin. (4) lit. r) din Codul fiscal" - se completeaza cu valoarea avantajelor. Valoarea avantajelor se determina la momentul exercitarii optiunilor si reprezinta diferenta dintre pretul de achizitie/valoarea zero, pentru cele acordate cu titlu gratuit si valoarea de piata a titlurilor de participare la momentul exercitarii acestora.
- Randul 8.4.6. "Contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contributiile la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana, conform art. 76 alin. (41) lit. e) din Codul fiscal" - se completeaza cu suma reprezentand valoarea contributiei la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si contributiile la scheme de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatul propriu, in limita a 400 euro anual, in luna pentru care se platesc drepturile salariale. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.


- Randul 8.4.7. "Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana, conform art. 76 alin. (41) lit. f) din Codul fiscal" - se completeaza cu valoarea primelor de asigurare voluntara de sanatate, precum si cu valoarea serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatul propriu, acordata in luna de raportare, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
- Randul 8.4.8. "Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, conform art. 76 alin. (41) lit. d) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele acordate de angajator salariatului in luna de raportare pentru decontarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca sau in regulamentul intern.
- Randul 8.4.9. "Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual, conform art. 76 alin. (41) lit. h) din Codul fiscal" - se completeaza cu contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si drepturi de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.
Completarea acestui rand se va efectua incepand cu declararea veniturilor asimilate salariilor si a avantajelor impozabile/neimpozabile, dupa caz, aferente lunii februarie 2023, al caror termen de declarare este 25 martie 2023, respectiv 25 aprilie 2023, pentru contribuabilii care au obligatia depunerii trimestriale a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
- Randul 8.4.10. "Contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, conform art. 76 alin. (41) lit. b) din Codul fiscal" - se completeaza cu contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;
- Randul 8.4.11. "Cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, conform art. 76 alin. (41) lit. c) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele reprezentand cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana.
- Randul 8.4.12. "Sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, conform art. 76 alin. (41) lit. g) din Codul fiscal" - se completeaza cu sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele sunt acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

Astfel cum puteti observa la randul 8.4 se includ totalitatea veniturilor neimpozabila reglementate de art. 76 alin. (4) din care 12 venituri se mentioneaza defalcat.
Tichetele cadou in valoare de cel mult 300 lei acordate cu ocazia Pastelui sunt mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a). In consecinta, acestea trebuie sa fie incluse in totalul de randul 8.4, dar nu se inregistreaza defalcat in nicunul dintre randurile 8.4.1 8.4.12.



Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016