Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Registrul de casa. Care este amenda pentru neintocmirea la zi a registrului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2023
Registrul de casa. Care este amenda pentru neintocmirea la zi a registrului?
Tags: registru de casa, amenda neintocmire registru de casa

Care e amenda pentru neintocmirea la zi a registrului de casa. Poate fi platita jumatate din suma?

Amenda neintocmire registru de casa – raspunsul specialistului:

 

Temei legal

Pentru neintocmirea la zi a registrului de casa, organele de control pot aplica amenzi prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, pentru incalcarea prevederilor:

Art. 6: 

(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Art. 11: Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

Potrivit art. 41 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, constituie contraventie urmatoarele fapte:


1. detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate;
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie;
b) utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate;
c) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;

Conform art. 42 din Legea 82/1991: 

(1) Contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza: 
b) cele prevazute la pct. 2 lit. a), b) si c), cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;

Amenzile prevazute in Legea contabilitatii, NU mai pot fi platite la jumatate din minim in termen de 15 zile.

Legea 296/2023 (art. LVIII) a eliminat facilitatea platii amenzilor la jumatate, in termen de 15 zile, pentru domeniile fiscal, contabil si financiar.

Desi amenzile au fost propuse pentru modificare (majorare) Guvernul a renuntat la aceasta intentie, prin urmare amenzile prevazute la articolul 42 din Legea contabilitatii raman nemodificate (se vor aplica in cuantumul prezentat mai sus).


Temei legal privind eliminarea facilitatii platii amenzilor la jumatate, in termen de 15 zile.

Legea 296/2023: art. LVIII

Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (1) si art. 28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor ( ) contravenientii sanctionati in baza prevederilor prezentului capitol, sectiunea 1 si sectiunea a 2-a, art. LVII si LXV, ale Legii contabilitatii nr. 82/1991 ( ) nu beneficiaza de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ.

Concluzie:

Conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, pentru neintocmirea la zi a registrului de casa, organele de control pot aplica amenzi pentru nerespectarea reglementarilor in domeniul contabilitatii. Astfel, nerespectarea art. 6 alin. (1) si art. 11 constituie contraventie si poate fi sanctionata conform art. 41, iar amenzile specifice pentru aceste contraventii sunt prevazute la art. 42 alin. (1) lit. b) cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei.
Referitor la posibilitatea platii jumatate din suma minima a amenzii, conform Legii 296/2023, art. LVIII, aceasta facilitate a fost eliminata. In consecinta, pentru domeniile fiscal, contabil si financiar, contravenientii nu mai beneficiaza de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ.
Prin urmare, in cazul in care un agent economic nu isi intocmeste la zi registrul de casa, poate fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 300 si 4.000 de lei si (incepand cu 11.11.2023) nu are optiunea de a plati jumatate din minimul amenzii, in termen de 15 zile.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Registrul de casa. Care este amenda pentru neintocmirea la zi a registrului?":
Rating:

Nota: 4.16 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016