Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Autofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilor

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 26 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: autofinantarea, imm-uri, microintreprinderilor, creditare, investitii, finantare

Accelerarea procesului de creditare a economiei reale este o conditie indispensabila pentru relansarea procesului investitional si asigurarea reintrarii economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere. De asemenea, necesitatea impulsionarii creditarii se prijina si pe faptul ca una dintre principalele dificultati ale IMM-urilor este accesul dificil la finantare. Astfel, in anul 2013, 91,52% din IMM-uri s-au autofinantat, 22,43% au obtinut credite bancare, iar 2,36% din intreprinderi au apelat la leasing.


Avand in vedere faptul ca 41,52% din IMM-urile din Romania isi propun extinderea afacerii in urmatorii 2 ani iar 54,11% urmaresc mentinerea afacerii la dimensiunile actuale, precum si faptul ca exista un potential ridicat al initiativei intreprenoriale - in acest sens, un studiu recent evidentiaza ca in perioada 2007 - 2012 rata activitatii intreprenoriale in stadiu incipient a crescut de cca. 2,5 ori, diminuarea creditarii agentilor economici de catre banci isi are cauzele principale pe latura ofertei de finantare.

Cresterea accelerata a datoriei publice a generat o concurenta asimetrica intre stat si economia reala - efectul de evictiune, intensitatea deosebita a acestui factor fiind sustinuta si de faptul ca majorarea dimensiunii creditului guvernamental s-a facut aproape in totalitate pe baza diminuarii expunerii pe componenta extra-guvernamentala (agenti economici si populatie).

In acest context, cresterea de 1,42 ori (+ 27,10 p.p.) a pondereii IMM-urilor care se autofinanteaza evidentiaza faptul ca intreprinderile mici si mijlocii au ajuns intr-o zona care le pune in pericol potentialul concurential, sustenabilitatea afacerii si capacitatea de supravietuire (in special in cazul microintreprinderilor). Efectele crizei economico-financiare si tergiversarea adoptarii rapide a unor masuri puternice de sprijinire a sectorului de IMM-uri si de relansare a investitiilor au condus la erodarea capacitatii intreprinzatorilor de a-si finanta afacerile (in special nevoile curente) din resurse proprii.

Cu toate ca dobanzile la creditele noi sunt la nivele minimale, lipsa apetentei institutiilor bancare de a se adapta noului context post-criza si de finanta economia reala se inscrie in logica comportamentelor prociclice si este de natura sa amplifice o serie de probleme structurale ale economiei Romaniei precum: numarul redus al salariatilor din sectorul privat, deficitul de cerere interna, competitivitatea redusa a intreprinderilor autohtone, deficitul de abilitati, aptitudini si cunostinte in domeniile intreprenorial si managerial, capitalizarea redusa a intreprinderilor autohtone, decalaje economico-sociale majore intre regiuni etc. Astfel, este nevoie de adoptarea rapida si coerenta a unui set de masuri pe termen scurt, mediu si lung care sa sprijine demersul de accelerare al procesului de creditare a economiei reale in vederea relansarii investitiilor si asigurarii reintrarii economiei romanesti pe un nou ciclu de crestere.

In comunicatul de mai jos veti gasi si propunerile CNIPMMR privind facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor.
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate
Caietul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


Sursa: CNIPMMR

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Autofinantarea ramane modul de baza de asigurare a finantarii activitatii IMM-urilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016