Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
La inceputul lunii aprilie, Comisia Europeana a prezentat un plan de actiune pentru reforma TVA, din dorinta de a face sistemul mai simplu, favorabil companiilor si mai putin vulnerabil la fraude. Conform Comisiei Europene, normele actualizate vor sprijini mai eficient piata unica, vor facilita comertul transfrontalier si vor dezvolta economia digitala.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a declarat: „TVA-ul reprezinta o sursa majora de venituri fiscale pentru statele membre ale UE. Cu toate acestea, ne confruntam cu un decalaj fiscal deconcertant: veniturile din TVA incasate efectiv sunt cu 170 de miliarde de euro mai reduse decat cele preconizate, ceea ce reprezinta o risipa enorma de bani care ar putea fi investiti in cresterea economica si in crearea de locuri de munca. E timpul sa recuperam acesti bani. Am dori, de asemenea, sa acordam statelor membre mai multa autonomie in ceea ce priveste definirea cotelor lor reduse de TVA. Planul nostru de actiune va oferi raspunsuri la toate aceste preocupari.”
Planul de actiune pentru reforma TVA are in vedere, printre altele:
>> elaborarea unor principii-cheie pentru un viitor sistem european unic de TVA;
>> masuri pe termen scurt vizand combaterea fraudei in domeniu;
>> actualizarea cadrului privind cotele de TVA si definirea de optiuni care sa permita un grad mai mare de flexibilitate statelor membre in stabilirea acestora;
>> planuri de simplificare a normelor in materie de TVA pentru comertul electronic si pentru IMM-uri.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Etape urmatoare
Comisia va solicita Parlamentului European si Consiliului, cu sprijinul Comitetului Economic si Social European, sa furnizeze orientari politice clare cu privire la optiunile prezentate in acest plan de actiune si sa confirme sprijinul acordat reformelor stabilite. In 2016 si 2017, Comisia va prezenta propuneri referitoare la toate aspectele discutate.
Context
Sistemul comun privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) joaca un rol important in cadrul pietei unice europene. Acesta a mobilizat, in 2014, aproximativ o mie de miliarde de euro, adica 7% din PIB-ul UE. Impozitul pe consum, una dintre formele de impozitare cele mai favorabile cresterii si una dintre resursele proprii ale UE se bazeaza, de asemenea, pe TVA.
Planul de actiune (pentru Reforma TVA - n.r.) prezentat face parte din agenda Comisiei pentru o mai buna legiferare.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Lichidare microintreprindere: Obligatiile asociatului unic si declaratiile care trebuie depuse26 septembrie este termenul limita pentru o serie de obligatii fiscaleStudiu de caz: Anularea dreptului de deducere pentru achizitii intracomunitare de servicii. Inchiriere de personalRefacturare diverse cheltuieli. Regim TVAIn atentia celor care solicita reinregistrarea in scopuri de TVAUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVALeasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVATVA de 9% la vanzarea de locuinte. Valoarea de 600.000 lei include si TVA?Articole similare
ATENTIE! Ministrul Muncii anunta controale la firmele care solicita somaj tehnic!A inceput cea de-a doua sesiune a Masurii 1 -microgranturi de 2.000 de euro. Cine poate beneficia de ajutorNoutati privind campania "Saptamana europeana a IMM-urilor 2012"Scutiri la plata accizelor. Norme in vigoarePlanul Marshall pentru Romania: UE scade cofinantarea de la 15% la 5% in cazul RomanieiUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"