Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Ca parte a eforturilor sale permanente de a crea un sistem financiar mai solid, Comisia Europeana a propus instituirea unui cadru european de reglementare comun pentru institutiile responsabile pentru decontarea instrumentelor financiare, denumite depozitari centrali de instrumente financiare (Central Securities Depositories - CSD). Propunerea va imbunatati siguranta si eficienta decontarii operatiunilor cu instrumente financiare in Europa. Propunerea urmareste, de asemenea, sa scurteze perioada de decontare a instrumentelor financiare - si sa reduca la minimum numarul cazurilor de neexecutare a decontarii.
Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat: "Imi exprim angajamentul de a asigura reglementarea si supravegherea corespunzatoare a tuturor pietelor financiare. Decontarea este un proces esential pentru pietele instrumentelor financiare si pentru finantarea economiei noastre, de aceea trebuie sa ne asiguram ca se realizeaza in conditii de siguranta si eficienta. Cifrele vorbesc de la sine: in ultimii doi ani, in Uniunea Europeana CSD-urile au decontat tranzactii in valoare de peste un cvadrilion de EUR. Propunerea de astazi va introduce, in acord cu partenerii nostri internationali, standarde comune la nivelul Uniunii pentru decontarea instrumentelor financiare si pentru CSD-uri, in vederea garantarii unei veritabile piete unice pentru serviciile oferite de CSD-urile nationale."
Propunerea contine urmatoarele elemente principale:
Perioada de decontare va fi armonizata si stabilita la maximum doua zile dupa ziua incheierii tranzactiei pentru instrumentele financiare tranzactionate la bursele de valori sau pe alte piete reglementate. (In prezent, in Europa sunt necesare doua - trei zile pentru majoritatea tranzactiilor cu instrumente financiare).
Participantii de pe piata care nu reusesc sa livreze instrumentele financiare la data convenita pentru decontare vor fi sanctionati si obligati sa cumpere instrumentele financiare respective de pe piata si sa le livreze contrapartilor lor.
Emitentii si investitorii vor fi obligati sa tina un registru electronic, practic pentru toate instrumentele financiare, si sa le inregistreze la CSD-uri daca sunt tranzactionate la bursa sau pe alte piete reglementate.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
CSD-urile vor fi obligate sa respecte cerinte stricte de ordin organizational, prudential si de conduita in afaceri, care sa le garanteze viabilitatea si sa le protejeze utilizatorii. De asemenea, CSD-urile vor trebui sa fie autorizate si supravegheate de autoritatile lor nationale competente.
CSD-urile autorizate vor primi un "pasaport" cu ajutorul caruia sa isi ofere serviciile in alte state membre.
Utilizatorii vor putea alege dintre toate cele 30 de CSD-uri din Europa.
CSD-urile din UE vor avea acces la orice alte CSD-uri sau alte infrastructuri ale pietei, cum ar fi locurile de tranzactionare sau contrapartile centrale (Central Counterparties - CCP), indiferent de tara in care sunt stabilite.
Propunerea urmeaza sa fie prezentata Parlamentului European si Consiliului (statelor membre) pentru negociere si adoptare.
Context
Decontarea este un proces important, care asigura schimbul de instrumente financiare contra numerar in urma unei tranzactii cu instrumente financiare (de exemplu, o achizitie sau o vanzare de instrumente financiare). CSD-urile sunt institutii de importanta sistemica pentru pietele financiare, deoarece gestioneaza infrastructura (asa-numitele sisteme de decontare a instrumentelor financiare) care permite, practic, decontarea tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare. De asemenea, CSD-urile urmaresc cate instrumente financiare au fost emise, de catre cine, precum si fiecare schimbare aparuta cu privire la detinatorii acestora. In fine, CSD-urile joaca un rol crucial pentru finantarea economiei, intrucat aproape toate garantiile depuse de banci pentru a atrage fonduri trec prin sistemele de decontare a instrumentelor financiare, gestionate de CSD-uri.
Cu toate acestea, CSD-urile sunt inca reglementate exclusiv la nivel national, iar decontarile transfrontaliere sunt mai putin sigure (ponderea cazurilor de neexecutare a decontarii tranzactiilor transfrontaliere poate atinge pana la 10 % pe anumite piete) si mai putin eficiente decat decontarile pe plan national: costurile sunt de pana la patru ori mai mari.
Sursa: Comisia Europeana

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comunicat MFP privind sprijinirea investitiilorIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii Se majoreaza unele salarii, insa numai la tinerii cu venituri mici5,5 milioane lei alocate pentru sprijinirea temporara a producatorilor de legume si fructeMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAUltimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CArticole similare
Nou! In anul 2021 nu se datoreaza impozit specific pentru o perioada de 90 de zile, calculate incepand cu data de 1 ianuarie (OUG 226/2020)Vladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileInregistrare facturi din anii precedenti. Deconturile de TVAMFP: Proiect de OUG privind emiterea de moneda electronicaLivrari de bunuri catre clienti din afara UE. Tratament fiscalUltimele articole
Mijloace fixe. Tratament TVA in cazul vanzarilor de masini in UECod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriCod TVA anulat, firma reinregistrata in scopuri de TVA. Ce drepturi si obligatii aparPlafon TVA. Calculare plafon 300.000 lei in cazul facturilor stornoSAF-T si erorile XML. De ce apare problema si cum o rezolviArticole similare
Cum pot persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA sa solicite rambursarea soldului sumei negative?Codul CAEN. Corectarea codului CAEN in declaratiile fiscaleInspectii fiscale si sume stabilite suplimentar de inspectorii ANAF in august 2022Neinregistrari achizitii. Deductibilitate TVAProgramul Start-Up Nation, blocat! Ministrul Economiei promite sa remedieze situatiaUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utilePerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriControale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Articole similare
Proiect ASF: Un grup consultativ in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiareSituatia candidaturilor pentru cele 5 posturi de conducere scoase la concurs de catre ASFMai multe taxe si comisioane se reduc, dupa aprobarea ASFCe implica transformarea ASF?Finantare elvetiana pentru antreprenori romani: Aproape 600 de IMM-uri, beneficiare ale programuluiUltimele articole
Ministrul Finantelor: Ordonanta pentru Fondul Suveran intra in aceasta saptamana in sedinta de GuvernNoile facilitati fiscale daca investiti in IMM-uriCod vestimentar unic pentru ASF. Vinerea se poarta accesorii mai veseleRatingul "junk" ar putea veni pentru SUA din partea unei agentii din FloridaRedresarea economica din Zona euro, amenintata de criza datoriilor suverane
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"