Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Criterii pe baza carora firmele se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2021 Exclusiv
Criterii pe baza carora firmele se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii
Tags: criterii, intreprinderi mici si mijlocii, intreprindere autonoma

Am dori sa stim daca X se include ca intreprindere mijlocie, conform legii 346/2004, si poate aplica pentru OUG 118/2021 (mentionam ca avem actionariat 73% italian) si nu depunem situatii financiare consolidate.

Raspunsul specialistului nostru, Costin Istrate: 

Baza legala:
LEGE nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii
Articolul 4

(1) Intreprinderile mici si mijlocii se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si de cifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:
a) microintreprinderi - au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;
b) intreprinderi mici - au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro, echivalent in lei;
c) intreprinderi mijlocii - au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro.

Articolul 4 5
Cu exceptia cazurilor prevazute la alin. (3) al art. 4 2, o intreprindere nu poate fi considerata mica sau mijlocie daca cel putin 25% din capitalul social ori din drepturile de vot ale acesteia sunt controlate, direct sau indirect, in comun ori cu titlu individual, de catre una sau mai multe organisme ori colectivitati publice.

Articolul 4 2
(1) O intreprindere autonoma este orice intreprindere care nu este clasificata ca intreprindere legata sau ca intreprindere partenera, in sensul acestei legi.
(2) O intreprindere este autonoma daca detine mai putin de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot (oricare dintre acestea este mai mare) in una ori in mai multe intreprinderi sau daca una ori mai multe intreprinderi nu detin mai mult de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot ale intreprinderii in cauza.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), o intreprindere este considerata autonoma, neavand, prin urmare, nici o intreprindere partenera, chiar daca acest prag de 25% este atins sau depasit de catre urmatoarele categorii de investitori, cu conditia ca acesti investitori sa nu fie legati, in sensul art. 4 4, individual sau in comun, de intreprinderea in cauza:

a) societati publice de investitii, societati de capital de risc, persoane fizice sau grupuri de persoane fizice care realizeaza, conform declaratiei anuale de venit, venituri majoritare din activitatea de investitii in capital de risc (business angels) si care investesc fonduri proprii in societati necotate la bursa, cu conditia ca investitia totala a acestor investitori in aceeasi intreprindere sa nu depaseasca echivalentul in lei a 1.250.000 euro;
b) universitati sau centre de cercetare fara scop lucrativ;
c) investitori institutionali, inclusiv fonduri de dezvoltare regionala;
d) autoritati ale administratiei publice locale, respectiv consilii locale ale unitatilor administrativ-teritoriale cu un buget anual mai mic de echivalentul in lei a 10 milioane euro si cu o populatie mai mica de 5.000 de locuitori.

Articolul 4 3
Intreprinderile partenere sunt toate intreprinderile care nu sunt clasificate ca intreprinderi legate si intre care exista urmatoarea relatie: intreprinderea (din amonte) detine, individual sau in comun cu una ori mai multe intreprinderi legate, 25% sau mai mult din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei alte intreprinderi (din aval).

Articolul 4 4
(1) Intreprinderile legate sunt intreprinderile intre care exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) o intreprindere detine majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau ale asociatilor celeilalte intreprinderi;
b) o intreprindere are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere a celeilalte intreprinderi;
c) o intreprindere are dreptul de a exercita o influenta dominanta asupra celeilalte intreprinderi, in temeiul unui contract incheiat cu aceasta intreprindere sau al unei clauze din statutul acesteia;
d) o intreprindere este actionara sau asociata a celeilalte intreprinderi si detine singura, in baza unui acord cu alti actionari ori asociati ai acelei intreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale actionarilor sau asociatilor intreprinderii respective.

Articolul 6
(2) Daca la data intocmirii situatiilor financiare anuale intreprinderea nu se mai incadreaza in plafoanele stabilite la art. 3 si 4, aceasta nu isi va pierde calitatea de intreprindere mica, mijlocie sau microintreprindere decat daca depasirea acestor plafoane se produce in doua exercitii financiare consecutive.
.
curia.europa.eu
HOTARAREA CURTII (Camera a zecea)
24 septembrie 2020(*)
„Trimitere preliminara – Ajutoare de stat – Articolele 107 si 108 TFUE – Regulamentul (UE) nr. 651/2014 – Exceptarea anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna – Anexa I – Intreprinderi mici si mijlocii (IMM) – Definitie – Criteriul independentei – Articolul 3 alineatul (1) – Intreprindere autonoma – Articolul 3 alineatul (4) – Excludere – Control indirect de 25 % din capital sau din drepturile de vot exercitat de organisme publice – Notiunile «control» si «organisme publice»”
47      Or, in sensul sau obisnuit, notiunea de „organism public” trebuie inteleasa ca referindu?se la stat, la colectivitatile teritoriale, precum si la organismele care sunt constituite pentru a indeplini in mod specific necesitati de interes general, au personalitate juridica si sunt fie finantate in cea mai mare parte, fie controlate direct sau indirect de stat, de colectivitati teritoriale ori de alte organisme publice.
.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 118 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii"
Articolul 1
(1) Pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru urmatoarele categorii de clienti finali:
b) intreprinderi mici si mijlocii, astfel cum sunt definite in Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
.
X IMPEX S.A.
Salariati: 80 (2020), 81 (2019);
Cifra de afaceri neta: 102.182.306 lei (2020), 98.792.243 lei (2019)
Active totale: 76.699.340 lei (2020), 74.112.618 lei (2019)
Cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei:
237.260.000 lei (2019), 241.855.000 lei (2020)
Active totale (care nu depasesc) echivalentul in lei a 43 milioane euro:
204.043.600 lei (2019), 207.995.300 lei (2020)
Actionar majoritar: Fornaroli Carta SpA (73.12%).
..
Opinie:
Conform art. 4, al. (1), lit. c) din legea 346/2004, societatea se incadreaza ca si intreprindere mijlocie.
Conform art. 4 2, al. (2) din legea 346/2004, societatea nu este o intreprindere autonoma, fiind detinuta in proportie majoritara (73.12%) de catre societatea italiana (producatoare in acelasi domeniu de activitate). Pe de alta parte, societatii nu ii sunt aplicabile prevederile art. 4 5, fiind detinuta in proportie majoritara de catre o intreprindere privata, ambele societati fiind intreprinderi legate, fara sa fie afectata incadrarea initiala ca si intreprindere mijlocie.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Criterii pe baza carora firmele se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016