Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Dividendele vor fi scutite de impozit. Noi facilitati fiscale pentru persoanele fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: dividendele, scutire de impozit, beneficiarul, legea 84/2014, business angel

Un nou proiect poate aduce cu sine mai multe facilitati fiscale pentru persoanele fizice. Astfel, se doreste incurajarea investitorilor individuali pentru realizarea de investitii in IMM-uri nou create.


Noul proiect reglementeaza  conditiile in care persoanele fizice, pentru a beneficia de facilitati fiscale in conditiile legii, pot dobandi parti sociale si acorda imprumuturi societatilor cu raspundere limitata (SRL).

In documentul emis recent investitorul invididual ("business angel") e definit ca fiind investitorul privat, persoana fizica, "care sprijina ideile noi in afaceri si doreste sa participe la transpunerea lor in practica inca din stadiul incipient prin suport financiar si managerial", noteaza Avocatnet.ro.

Investitia in SRL presupune dobandirea de catre investitorul persoana fizica a unei parti din capitalul social al SRL printr-un contract de cesiune, asa cum reiese din dispozitiile propuse de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism.

Mai mult decat atat, investitorul individual - business angel ar putea acorda imprumuturi banesti catre SRL al carei asociat a devenit, iar in aceste conditii urmeaza sa beneficieze de anumite facilitati fiscale.

In concret, noteaza aceeasi sursa, veniturile sub forma de dividende obtinute de investitorul individual pentru partile sociale dobandite urmeaza sa fie scutite de impozit pentru o perioada de cinci ani. De asemenea, diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare rezultata din transferul dreptului de proprietate asupra partilor sociale obtinute de investitorul individual ar putea fi scutita de impozit daca transferul va avea loc dupa trecerea unui termen de trei ani de la dobandire.

O conditie importanta pentru ca investitorul sa poata beneficia de aceste facilitati este sa nu detina
mai mult de 49% din partile sociale ale SRL-ului in cauza. Proiectul stabileste ca daca exista mai multi asociati investitori individuali, facilitatile fiscale nu se vor acorda pentru mai mult de 49% din partile sociale ale SRL in cauza, chiar daca asociatii se incadreaza in categoria investitorului individual - business angel.

Proiectul publicat de DIMMMAT mentioneaza ca investitia in SRL urmeaza sa se realizeze prin cesiunea aportului de capital social, in conditiile art. 87 din Legea societatilor nr. 31/1990. Acest articol prevede ca cesiunea aportului de capital social este posibila daca a fost permisa prin actul constitutiv al societatii. In plus, acelasi articol stabileste ca cesiunea nu libereaza pe asociatul cedent de ceea ce mai datoreaza societatii din aportul sau de capital.

Referitor la transmiterea partilor sociale intre cedent si cesionarul din afara societatii, Avocatnet.ro aminteste ca investitorul individual - business angel, aceasta se va realiza pe baza art. 202 alin. (2) din Legea societatilor nr. 31/1990. Potrivit art. 202 alin. (2), transmiterea partilor sociale catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.

Astfel, prin nou proiect, investitorul ar putea imprumuta fara dobanda SRL-ul in care a investit. Pentru a fi beneficiar al imprumutului acordat de catre investitor, societatea cu raspundere limitata ar trebui sa indeplinesca urmatoarele conditii cuprinse in proiectul de lege:

-    are cel mult trei ani de la infiintare;
-    nu are datorii catre bugetul de stat pe intreaga perioada de acordare a facilitatilor;
-    este intreprindere autonoma in sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderor mici si mijlocii;
-    nu se afla in stare de faliment ori lichidare, conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Potrivit aceleiasi surse, in cazul in care sunt indeplinite aceste vor fi indeplinite, atunci contractul de imprumut dintre investitorul individual - business angel si SRL urmeaza sa fie incheiat in conditiile art. 2158 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, care prevede ca imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie dupa o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.

Imprumutul acordat de investitor firmei va trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

    este consemant intr-un inscris autentic;
    este acordat fara dobanda;
    are valoarea de cel putin 5.000 de euro, echivalent lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua acordarii imprumutului;
    este acordat pe o perioada minima de trei ani;
    este inregistrat in contabilitatea SRL conform legii;
    este realizat prin transfer bancar in contul de virament al societati prin intermediul bancilor din Romania;
    este destinat indeplinirii scopului si naturii activitatii SRL pentru care investitorul individual - business angel asigura imprumutul.

Proiectul nu a fost inca aprobat si urmeaza sa fie trimis Parlamentului pentru dezbatere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016