Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum aplicam scutirea de impozit pe salarii pentru activitati de creare programe calculator?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: tva, scutire impozit, foaie matricola, creare programe calculator, impozit pe salariu, salariat, informatica

O societate comerciala romaneasca are in codurile CAEN printre altele si 6201,6202,6209 si efectueza (in baza unui contract) prestari de servicii unei societati situate intrun stat membru UE.



Prestarile de servicii constituie in a asista din punct de vedere tehnic clientul (consultanta specializata, dezvoltare aplicatii partial sau integral) in realizarea unor proiecte informatice.

In conditiile in care societatea nu lanseaza efectiv pe piata soft-uri noi sau web-site, ci efectueaza prestatie de asistenta descrisa mai sus, vom stabili daca aceasta poate aplica salariatilor absolventi de facultati precum Automatica si Calculatoare sau Cibernetica deducerea de impozit pe venit de 16%. (art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 5712003)

Vom stabili si daca, in caz afirmativ, acest lucru presupune obtinerea in prealabil a unui acord din partea organelor fiscale abilitate sau daca este pur si simplu un demers intern al societatii. Vom vedea care sunt pasi de urmat.

Actul normativ cu relevanta privind scutirea de impozit pentru persoanele ce efectueaza activitati de creare a programelor de calculator este OMFP 1479/2013 ce recunoaste in activitati de creare a softului de calculator si activitatile cu codurile CAEN 6201 "Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)", 6202 "Activitati de consultanta in tehnologia informatiei 6202" si 6209 "Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei".
 
Potrivit art. 55 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal, salariatii ce au ca atributii crearea de programe pentru calculatoare, beneficiaza de scutire de impozit pentru venitul din salarii. Scutirea se acorda numai la salariatii ce isi desfasoara activitatea in Romania.
 
Alte elemente cu privire la scutirea de impozit pentru persoanele ce efectueaza activitati de creare a programelor de calculator:

Scutirea de impozit pe venitul din salarii se realizeaza la angajatorii ce au ca obiect de activitate creearea de programe pentru calculator, ce au realizat in anul precedent un venit din comercializarea softului de cel putin 10.000 usd, pentru fiecare angajat ce va beneficia de scutire de impozit pe venitul din salarii. Prin impartirea cifrei de afaceri din vanzarile de soft la acest plafon, se va determina numarul maxim de salariati ce beneficiaza de scutire.
 
Calculul plafonului se efectueaza la cursul valutar mediu al fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul. Se prezuma ca veniturile din vanzarile de soft sunt contabilizate distinct de celelalte venituri ale societatii si se regasesc in balantele analitice.

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ sunt: analist, programator, proiectant de sistem informatic, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baze de date, inginer software, manager de proiect informatic.
 
Actul normativ prezinta si o scurta descriere a activitatii corespunzatoare acestor posturi.
 
Specializarile universitare sunt reactualizate fata de precedentele prevederi, dupa cum urmeaza:
1.Automatica si informatica industriala;
2.Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare;
3.Electronica, Electronica aplicata, Electronica si telecomunicatii, Comunicatii;
4.Matematica, Matematica informatica;
5.Informatica, Informatica economica, Informatica aplicata;
6.Cibernetica si informatica economica, Cibernetica si previziune economica, Statistica si previziune economica, Contabilitate si informatica de gestiune;
7.Calculatoare si sisteme informatice pentru aparare si securitate nationala, Ingineria informatiei, Tehnologia informatiei;
8.Informatica industriala, Informatica aplicata in ingineria electrica, Informatica aplicata in ingineria materialelor, Matematica si informatica aplicata in inginerie;
9.Cibernetica economica;
10.Fizica informatica;
11.Chimie informatica;
12.Automatica si informatica aplicata, Echipamente pentru modelare, simulare si conducere informatizata a actiunilor de lupta, Ingineria sistemelor multimedia;
13.Tehnologii si sisteme de telecomunicatii, Telecomenzi si electronica in transporturi;
14.Transmisiuni, Echipamente si sisteme electronice militare.
 
Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului si acesta cuprinde urmatoarele documente:

a.actul constitutiv si organigrama angajatorului;
b.fisa postului si contractul individual de munca;
c.diploma de licenta sau echivalentul, insotita de foaia matricola;
d.statul de salarii intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutire de impozit;
e.comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
f.balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.
 
Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou etc.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum aplicam scutirea de impozit pe salarii pentru activitati de creare programe calculator?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016