Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care acorda angajatilor atat tichete de masa electronice, cat si mese calde. Cum se incadreaza corect in contabilitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2023
Firme care acorda angajatilor atat tichete de masa electronice, cat si mese calde. Cum se incadreaza corect in contabilitate?
Tags: tichete de masa, masa calda acordata salariatilor

Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit si ofera lunar tichete de masa electronice in valoare de 30 lei/zi pentru zilele lucratoare conform legislatiei. Ocazional se fac deplasari pentru montaj mobilier unde se serveste o masa calda pe zi si se cumpara diverse alimente/bauturi (suc, apa plata, pate, paine, etc.) pentru care se aduc bonuri fiscale pe firma. Va rog sa ma ajutati cu incadrarea corecta in contabilitate conform legislatiei. Multumesc!

Tichete de masa si masa calda acordata salariatilor – raspunsul specialistului:

 

Conform legislatiei in vigoare aveti posibilitatea de a acorda tichete de masa si de asemenea sa inregistrati cheltuieli cu masa calda, insa cele din urma, cheltuielile efectuate ocazional cu masa calda si diverse alimente/bauturi, vor constitui avantaj acordat salariatilor, astfel se vor calcula si retine taxe privind impozitul pe venit si contributii sociale.

 

Conform art. 76, alin. (4¹) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil pe intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca/acordat potrivit legii:

b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4), lit. c), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazut la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

Astfel, contravaloarea meselor acordate si a cheltuielilor efectuate ocazional cu diverse alimente/bauturi, sunt considerate a fi avantaje acordate salariatilor si se supun impozitului pe venit si a contributiilor sociale, deoarece salariatii beneficiaza si de tichete de masa.

Ati putea considera aceste venituri neimpozabile doar atunci cand suma acordata salariatilor, in limita a 30 lei/zi (valoarea unui tichet de masa/persoana/zi) se incadreaza in plafonul lunar neimpozabil de 33% din salariul de baza al angajatului si daca salariatul nu beneficiaza de tichete de masa.


 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care acorda angajatilor atat tichete de masa electronice, cat si mese calde. Cum se incadreaza corect in contabilitate?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016