keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regimul dividendelor primite de o societate romaneasca de la filiala din strainatate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Apr. 2020 Exclusiv
Tags: dividende, impozit pe profit, scutire impozit, venituri neimpozabile

Ce documente trebuie sa detina o societate romaneasca pentru a scuti de impozite dividendele primite de la o filiala din strainatate? Despre acest subiect va vorbi, in cele ce urmeaza, juristul Justinian Cucu.

In studiul de caz propus astazi luam de referinta urmatoarea situatie: "Societatea A, platitoare de impozit pe profit, primeste de la filiala ei din UNGARIA dividende (detinere100% din capitalul social al filialei la data primirii dividendelor pe o perioada neintrerupta de un an) Sunt aceste venituri neimpozabile? Ce documente trebuie sa detina societatea A pentru a scuti aceste dividende? La ce se refera pc 4 art 24. Cod fiscal: in situatia in care dividendele distribuite persoanelor juridice romane sunt deductibile la nivelul filialei din statul membru prevederile alin 1 nu se aplica?
 
Raspuns:

Asa cum s-a identificat deja, potrivit art. 24 din Codul fiscal dividendele distribuite societatii romane de catre filiala sa din Ungaria sunt venituri neimpozabile in Romania daca sunt indeplinite toate conditiile enumerate in cuprinsul alin. (1) lit. a) referitoare la forma de organizare, tipul de impozit datorat, nivelul participatiei si durata de detinere a acesteia.
 
Din perspectiva documentelor necesare acestea sunt cele curent detinute de catre societatea mama romana care justifica indeplinirea conditiilor. Astfel, va fi necesar:
  • actul constitutiv al societatii romane pentru a demonstra forma de organizare,
  • declaratia 010 care reflecta in vectorul fiscal tipul de impozit datorat (impozit pe profit)
  • actul constitutiv al filialei din Ungaria care va proba cota participatiilor si perioada de detinere.
 
Avand in vedere ca dispozitiile art. 24 ca si cel al art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal referitoare la scutirea de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti sunt corelate in conditiile Directivei 2011/96/UE si sunt prezente si in legislatia fiscala din Ungaria, documentele mentionate mai sus vor fi necesare si pentru filiala pentru a putea justifica indeplinirea conditiilor de scutire a venitului platit societatii mama nerezidente.
 
In ceea ce priveste justificare prevederilor cuprinse la alin. (4) al art. 24 din Codul fiscal potrivit carora in situatia in care dividendele distribuite persoanelor juridice romane, respectiv sediilor permanente din Romania ale unor persoane juridice straine dintr-un stat membru sunt deductibile la nivelul filialei din statul membru, prevederile alin. (1) nu se aplica, acestea au ca rol impiedicarea obtinerii unei facilitati pentru entitatile organizate ca societate mama- societate fiica pentru care este urmarita neutralitatea in raport cu dividendele care circula la nivelul societatilor din spatiul UE. Acest obiectiv are in vedere principiul potrivit caruia profitul face obiectul impunerii la nivelul societatilor in timp ce dividendele fac obiectul impunerii la nivelul persoanelor fizice atunci cand se distribuie efectiv la nivelul acestora.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016