keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 07 Mar. 2024
Impozit minim pe cifra de afaceri. S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inrgistrat acest impozit?
Tags: impozit minim pe cifra de afaceri, inregistrare impozit minim pe cifra de afaceri

S-a stabilit un cont distinct in care trebuie inregistrat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) - atat cheltuiala, cat si obligatia fata de bugetul statului?

Inregistrare impozit minim pe cifra de afaceri – raspunsul specialistului:

 

Inregistrarea Impozitului Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) se face in contul 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit". Desi IMCA este introdus ca un nou tip de impozit prin Legea 296/2023, cu o cota de 1% aplicabil firmelor cu o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro in anul precedent, planul de conturi, reglementat de Ordinul 1802/2014, nu a fost modificat sau completat in acest sens pentru a crea un cont distinct pentru IMCA.

Astfel, conform CAPITOLULUI 14 "Planul de conturi general" din Ordinul 1802/2014, cheltuielile cu impozitul pe profit, inclusiv cele care ar putea fi considerate sub forma de IMCA, se inregistreaza in contul 691.

Aceasta inseamna ca, pentru firmele care-l aplica, IMCA va fi tratat contabil similar cu impozitul pe profit, reflectand atat cheltuielile cu acest impozit cat si obligatia de plata catre bugetul statului, in cadrul aceluiasi cont (contul unic), pentru ca IMCA este datorat de firmele care in mod normal ar datora un impozit pe profit mai mic decat acest prag minim, sau care n-ar datora deloc impozit pe profit pentru ca au pierdere fiscala.

Dar, fiecare entitate are posibilitatea de a-si personaliza sistemul contabil intern pentru a reflecta mai bine specificitatile si cerintele proprii de raportare financiara. In cazul IMCA, chiar daca planul de conturi nu a fost modificat sau completat pentru acest tip de impozit, entitatile pot crea analitice distincte in cadrul conturilor existente pentru a gestiona mai eficient si mai clar aceste tranzactii.

Astfel, pentru inregistrarea cheltuielii cu IMCA, se poate crea un analitic in cadrul contului 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit" (de exemplu, 691.1 IMCA) pentru a separa acest impozit de cheltuiala cu impozitul pe profit. Similar, pentru obligatia fata de bugetul statului legata de IMCA, se poate crea un subcont in cadrul contului 4411 Impozitul pe profit " (de exemplu, 4411.1 IMCA) asigurandu-se astfel o evidenta clara si detaliata a datoriilor fiscale legate de acest nou tip de impozit.

Crearea si utilizarea acestor analitice, se realizeaza in conformitate cu politica interna a fiecarei entitati si necesitatile sale de raportare si analiza financiara.



Aceasta abordare se mentine pana la o eventuala revizuire sau actualizare a planului de conturi si a Declaratiilor fiscale, care sa reflecte IMCA, iar detaliile specifice calculului si obligatiilor fiscale vor fi gestionate prin intermediul registrului fiscal al fiecarei entitati.

Temei legal

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (parte integranta din Ordinul 1802/2014)

CAPITOLUL 14 Planul de conturi general

593.

44. Bugetul statului, fonduri speciale si conturi asimilate
441. Impozitul pe profit si alte impozite
4411. Impozitul pe profit (P)
4415. Impozitul specific unor activitati 
4418. Impozitul pe venit (P)

69. Cheltuieli cu impozitul pe profit si alte impozite
691. Cheltuieli cu impozitul pe profit
694. Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit 
695. Cheltuieli cu impozitul specific unor activitati.
698. Cheltuieli cu impozitul pe venit si cu alte impozite care nu apar in elementele de mai sus



Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016