Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ghid business angels si facilitati fiscale. Cum se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: facilitati fiscale, business angels, codul fiscal, partida dubla, investitori

Care sunt facilitatile fiscale si in ce conditii se aplica "bussines angels"? Cum se aplica in Romania? In primul rand, persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri ale caror venituri se determina in sistem real au obligatia sa tina contabilitatea. Aceste persoane pot conduce contabilitatea in partida simpla sau pot conduce contabilitate in partida dubla, similar societatilor, daca reglementarile fiscale nu interzic acest fapt in mod expres.

Noutatea consta in faptul ca legiuitorul defineste mai exact persoanele ce conduc acest tip de contabilitate, respectiv cele ce realizeaza venituri impozitate conform Codului fiscal pentru care veniturile se determina in sistem real.

Anterior, printr-o interpretare cu rea vointa s-ar fi putut intelege ca orice persoana - inclusiv salariatii ce realizeaza venituri impozabile conform Codului fiscal - ar fi avut obligatia conducerii contabilitatii pentru aceste venituri.

Conducerea contabilitatii se realizeaza in compartimente distincte, conduse de directorul economic, contabilul sef sau o alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si sa aiba atributii privind conducerea contabilitatii.

Legea aduce clarificarea notiunii de persoana imputernicita ca fiind o persoana angajata in conditiile legii, avand desigur studii superioare economice si atributii in domeniul conducerii contabilitatii.

In esenta, cei ce conduc contabilitatea trebuie sa fie angajati ai entitatii, in conditiile legii.

Desigur, contabilitatea poate fi condusa si in mod externalizat de persoane membre CECCAR.

In cazul in care o entitate face parte dintr-un grup de societati pentru care este obligatorie consolidarea conturilor de catre societatea mama, aceasta poate sa prezinte un singur raport de audit daca situatiile individuale sunt aprobate concomitent cu situatiile financiare consolidate.

Aceeasi situatie se aplica si la raportul administratorilor.

Legea nr. 120/2015 reprezinta o noutate a ultimilor ani, respectiv se reglementeaza facilitati fiscale in favoarea unor persoane fizice ce au calitatea de investitori individuali business angels. Aceste persoane devin investitori business angels daca achizitioneaza parti sociale in microintreprinderi si intreprinderi mici in conceptul Legii nr. 346/2004.

O persoana fizica poate sa investeasca intre 3.000 si 200.000 euro prin transfer bancar in contul societatii emitente de parti sociale.

Procentul maxim pe care il poate detine o astfel de persoana este de 49% din capitalul social al societatii in cauza.

Se impune ca persoana fizica sa aiba un caracter corect din punct de vedere fiscal si juridic respectiv sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal ori aceasta persoana sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni in domeniul economic, cum ar fi infractiuni de fals, coruptie, delapidare etc.

Care sunt facilitatile fiscale de care poate beneficia un investitor business angels? Legea prevede urmatoarele facilitati fiscale:

-    se acorda scutire la impozitul pe dividendele cuvenite partilor sociale achizitionate pentru o perioada de 3 ani calculati de la data achizitiei partilor sociale.
-    daca investitorul pastreaza partile sociale o perioada mai mare de 3 ani, la cesiunea partilor sociale ulterioara acestei perioade va beneficia de scutire la impozitul pe venitul din transferul partilor sociale.

Pentru a se putea acorda aceste facilitati trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

-    investitorul nu instraineaza partile sociale achizitionate minim 3 ani de la data achizitie. In caz contrar trebuie platit impozitul pe dividende pentru care s-a beneficiat de scutire, la care se adauga penalitati si dobanzi de intarziere;
-    in actul constitutiv se va prevedea ca distribuirea dividendelor se efectueaza proportional cu cota de detinere a partilor sociale iar deciziile privind planul de afaceri si investitii se vor lua cu acordul tuturor asociatilor;
-    daca s-a primit o prima de emisiune, aceasta nu trebuie sa se repartizeze catre asociati cel putin 3 ani de la achizitia partilor sociale ale investitorului;
-    de la data efectuarii investitiei, societatea ale carei parti sociale sunt achizitionate nu trebuie sa aibe datorii catre bugetul general consolidat;

Poate face obiectul investitiei orice tip de societate cu exceptia celor ce isi desfasoara activitatea in domeniul:

-    bancar;
-    jocurilor de noroc si pariuri;
-    consultanta in orice domeniu;
-    dezolvare imobiliara;
-    asigurare-reasigurare;
-    productie otel/ carbune/ nave fluviale/ armament/ tutun/ alcool/ substante psihotrope.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ghid business angels si facilitati fiscale. Cum se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016