Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea sponsorizarii: Implicatii fiscale in cazul sponsorizarii unei persoane fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: sponsorizare, legea sponsorizarii, deduceri fiscale

Ce implicatii fiscale exista in cazul unei societati care doreste sa sponsorizeze o persoana fizica? Ce conditii trebuie respectate? Despre acest subiect va vorbi unul dintre specialistii nostri in ceea ce urmeaza.

Dorim sa sponsorizam o persoana fizica cu 500 de euro pentru a scrie si lansa o carte. Persoana fizica va imprima sigla companiei pe coperta cartii. Intrebarea este ce implicatii are societatea? Trebuie sa facem retinere la sursa pentru venitul persoanei fizice? Multumesc.
 
Expertul nostru arata, pentru Portal Codul Fiscal, ca operatiunea de sponsorizare este reglementata de prevederile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, care prevad la art. 1 ca sponsorizarea reprezinta ”actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.”
 
Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.
 
La alin. (4) din Legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.”
 
Sponsorizarea se efectueaza in baza unui contract care se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
 
In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective atunci cand se determina rezultatul fiscal, prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sumele de aceasta natura inregistrate in evidenta contabila sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar ele pot diminua impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat (art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare).
 
In cazul prezentat de dumneavoastra, respectiv acordarea unei sume de bani unei persoane fizice pentru facilitarea scrierii unei lucrari, va reamintim ca art. 4, lit. d) din Legea sponsorizarii mentioneaza ca poate fi beneficiar al sponsorizarii ”orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea.”
 
Fata de situatia prezentata de dumneavoastra consideram ca adecvata ar fi incheierea unui act de mecenat, in forma autentica (autentificat la notar) care sa aiba specificat obiectul, durata si valoarea acestuia. Potrivit dispozitiilor Legii sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, ”…mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.”
 
In cazul mecenatului, beneficiarul nu are obligatia de a aminti compania/persoana care l-a sprijinit.
 
Daca operatiunea poate sa nu se finalizeze cu editarea unei carti scrise de persoana fizica, poate optati pentru incheierea unui contract de sponsorizare cu o organizatie nonprofit, care la randul ei sa doneze banii respectivi autorului. In acest caz va sunt aplicabile prevederile art. 25, alin. (4), lit. i).
 
Incepand cu data de 1 aprilie 2019 in Codul fiscal a fost introdusa obligativitatea ca la data incheierii contractului de sponsorizare beneficiarii sponsorizarii sa fie inscrisi in Registrul entitatilor/unitatilor de cult, pentru care se acorda deduceri fiscale (prevederea art. 25 alin (4) lit. i) coroborata cu cele ale art. 25, alin. (4 indice 1) din Codul fiscal).
 
Pentru banii primiti de la ONG-ul cu care ati incheiat contractul de sponsorizare sau direct de la dumneavoastra sub forma de mecenat, persoana fizica beneficiara nu datoreaza impozit pe venit (art. 62, lit. l) din Codul fiscal).
 
”In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:
 
…….
 
l) sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat, conform legii;

Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea sponsorizarii: Implicatii fiscale in cazul sponsorizarii unei persoane fizice":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016