Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Formularul 107: Cheltuieli sponsorizare persoane neinregistrate in Registrul unitatilor/entitatilor de cult

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2019 Exclusiv
Tags: sponsorizari, formular 107, deducere cheltuieli

In studiul de caz propus astazi spre analiza, o societate a efectuat sponsorizari catre o persoana fizica autorizata (PFA) cu activitate medicala, acesta nu figureaza in Registrul entitatilor/unitatilor de cult. Aceasta cheltuiala cu sponsorizarea este nedeductibila? Intrebarea este daca se declara in formularul 107.

Raspunsul specialistului


Operatiunea de sponsorizare este reglementata de prevederile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.
 
Potrivit dispozitiilor art. 1 din acest act normativ, sponsorizarea reprezinta ”actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.”
 
Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.
 
La alin. (4) din legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.”
 
Sponsorizarea se efectueaza in baza unui contract care se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.
 
Am prezentat cadrul normativ aplicabil operatiunilor de sponsorizare deoarece din formularea intrebarii d-voastra nu este clar daca statutul ”persoanei fizice cu activitate medicala” se refera la o persoana autorizata, un cabinet medical, o societate cu activitate in domeniul sanatatii, un medic etc.
 
In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor din impozitul pe profit datorat, mentionam ca prevederea art. 25 alin (4) lit. i) este imperativa, in sensul ca sumele reprezentand sponsorizarea nu se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal, daca beneficiarul sponsorizarii nu este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4 indice 1).
 
Asa cum se prevede la art. VI din Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare, pct. (1 indice 2) al art. I se aplica incepand cu data de 1 aprilie 2019.
 
Intrucat nu ati specificat perioada la care faceti referire mentionam ca pentru trim. I 2019 sunt in vigoare vechile dispozitii, potrivit carora nu era necesar ca beneficiarii sponsorizarilor sa se inscrie in Registrul entitatilor/unitatilor de cult.
 
Persoanele juridice care au inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea trebuie sa  completeze si sa depuna formularul 107 “Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private”, aprobata prin Opanaf nr. 1825/2018. 
 
Termenul este 25 februarie sau 25 martie, dupa caz, al anului urmator celui pentru care se depune declaratia 101 privind impozitul pe profit anual.
 
Instructiunile privind completarea declaratiei nu prevad derogari de la obligativitatea transmiterii acesteia ceea ce presupune ca in coloana 6 ,,Suma dedusa” nu se va inscrie suma care nu s-a scazut din impozitul pe profit potrivit legii, in anul de raportare.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Formularul 107: Cheltuieli sponsorizare persoane neinregistrate in Registrul unitatilor/entitatilor de cult":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016