Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Documente Situatiile financiare anuale vor fi insotite de: * raportul administratorilor; * raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz; * propunerea de distribuire a profitului sau ...
Documente
Situatiile financiare anuale vor fi insotite de:
* raportul administratorilor;
* raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz;
* propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
O societate-mama trebuie sa intocmeasca atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate.
Situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a administratorului sau a altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
Publicare
Persoanele juridice care organizeaza contabilitatea in partida dubla trebuie sa publice situatiile financiare anuale. Fac obiectul publicarii situatiile financiare anuale, raportul administratorilor si raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Aceste prevederi se aplica si sucursalelor inregistrate in Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatilor-mama care intocmesc situatii financiare anuale consolidate.
Intocmire
Termenelepentru intocmirea situatiilor financiare anuale sunt urmatoarele:
a) pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Depunere la Fisc
Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la Fisc sunt:
a) 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, cu exceptia societatilor comerciale;
b) 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar, pentru celelalte persoane.
Persoanele care de la constituire nu au desfasurat activitate, cu exceptia societatilor comerciale, precum si cele aflate in lichidare, vor depune la Fisc o declaratie in acest sens, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Atentie!
Societatile comerciale sunt excluse in mod expres de la obligatia de depunere la Fisc a situatiilor financiare anuale.
Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, societatile comerciale depun la Fisc o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului economiei si finantelor.
Raportarea anuala se depune la Fisc, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, insotita de dovada predarii situatiilor financiare anuale la oficiul registrului comertului, pentru publicare.
Important
Desi pentru societatile comerciale nu mai exista obligatia de a depune situatiile financiare la Fisc, legiuitorul a instituit, in schimb, obligatia de a depune la Fisc o raportare anuala. Forma si continutul acestei raportari nu au fost inca reglementate, desi anul financiar s-a incheiat.
Depunere la registrul comertului
Inca din 2007, societatile comerciale ar fi trebuit sa depuna situatiile financiare doar la registrul comertului.
Insa, pentru anii 2007 si 2008 s-a intervenit cu o prevedere derogatorie, care a instituit din nou obligatia depunerii situatiilor financiare la Fisc.
Intentia initiala a fost una pozitiva, de simplificare; insa absenta unui sistem informatic performant a determinat amanarea aplicarii prevederii mentionate, pana in prezent. Asadar, acum registrul comertului va transmite documentele electronic la Fisc, iar nu societatile comerciale.
Articol preluat din
Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 43/ aprilie 2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Buletin informativ CECCAR cu explicatii: Noile acte normative cu incidenta fiscala din luna august 2016Institutiile publice, ONG-urile si subunitatile depun SITUATIILE FINANCIARE pe data de 4 mai anul acestaSAF-T: De cand trebuie depusa D406 de contribuabilii mijlocii care sunt obligati sa isi auditeze SITUATIILE FINANCIARE incepand cu 2022?Corectare factura garantie emisa cu TVA. Cum procedam?Deducere TVA | Intocmire retur marfaUltimele articole
Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Repartizare dividende catre persoane fizice. Poate fi depasit, pe o luna, plafonul de 10.000 lei?Articole similare
Ce trebuie sa stim despre intocmirea si utilizarea borderoului de achizitieModificari aduse Legii 241/2025 prin Legea 126/2024 privind combaterea evaziunii fiscale. Tabel comparativEsential in activitatea dumneavoastra: inspectia fiscala anticipata sau ulterioara – alternative ale solutionarii cererilor de rambursare T.V.A.Reminder ANAF! 16 august 2021- termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2021Plata amenzii in 15 zile NU mai este de actualitate pentru aceste amenzi contraventionale aplicate de ANAFUltimele articole
Facturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?TOATE modificarile aduse Legii contabilitatii prin OUG 138/2024NOUTATE! Balanta de verificare trebuie intocmita lunar, conform OUG 138/2024Situatii financiare. Cine are dreptul sa semneze situatiile financiareRaportari contabile la 30 iunie 2024: pana cand se depun si cine are aceasta obligatieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"