Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Comunicat MFP: Noi companii si dezvoltarea antreprenoriatului in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: afaceri, mfp, intreprinderi mici, antreprenoriat, proiectul podca, orizont 2020

In data de 26 iunie 2014, Anca Laura Ionescu, Secretar de Stat la Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism a participat la o intalnire cu oameni de afaceri la sediul Camerei de Comert Ramnicu-Valcea.


"La nivel guvernamental, pe langa programele de infiintare de noi companii, se va pune un accent deosebit pe sustenabilitatea celor existente, prin imbunatatirea calitatii programelor de educatie antreprenoriala. in acest sens, este important sa existe o legatura intre scoala si mediul de afaceri, iar curricula ar trebui adaptata continuu la conditiile pietei.

Tot in slujba statului cade si simplificarea administrativa si fiscala, alaturi de lupta impotriva coruptiei. Pe de alta parte, mediul privat poate contribui semnificativ la dezvoltarea antreprenoriatului prin: sesiuni de training, evenimente, competitii adresate antreprenorilor la inceput de drum, programe de mentorat, etc. impreuna, sectorul public si cel privat au puterea de a contribui semnificativ la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial romanesc", a afirmat Anca Laura Ionescu.

De asemenea, mediul de afaceri a fost informat cu privire la realizarile si obiectivele Departamentului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism dupa cum urmeaza:

    Modificarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii de IMM-uri, cu urmatoarele modificari si completari:

    Transpunerea in legislatia nationala a principiilor din SBA: "gandeste mai intai la scara mica", "testul IMM", "one in-one out", etc.;
    Introducerea programelor nationale derulate de catre autoritatea cu atributii in domeniul IMM;
    Introducerea de noi tipuri de programe la care pot avea acces IMM-urile: fonduri de microgarantare, de microfinantare, fonduri de risc (care pot fi derulate fie din fonduri nationale, fie din fonduri europene);
    Introducerea de reglementari referitoare la cultura antreprenoriala.

    Sustinerea programelor nationale, in vederea sprijinirii crearii si dezvoltarii de intreprinderi, cu evidenterea a doua programe de succes - minimis si SRL-D, alaturi de modificarea recenta cu privre la eliminarea criteriilor de vasta.

    Evidenterea a doua programe care vizeaza creditarea:

    Programul de cooperare Romano-Elvetian, cu un buget total de peste 28.500.000 franci elveteni, din care contributia partii elevetiene este de 20 milioane franci si contributia CEC Bank este de peste 8.5 milioane franci elevetieni. Creditul de investitii este de pana la 100.000 franci elvetieni/beneficiar pe meximum 5 ani, cu posibilitatea garantarii de catre FNGCIMM  (la solicitarea beneficiarului), in proportie de 80% din valoarea creditului. Domeniile eligibile in cadrul acestui program sunt: productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor/echipamentelor specifice economisirii de energie;

    Programul de garantare a creditelor pentru IMM, derulat de catre Ministerul Finantelor Publice. Acesta consta in acordarea IMM-urilor a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantata de catre stat in procent de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Valoarea maxima a unui credit garantat este de 5.000.000lei/IMM, pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni.

    Proiectul PODCA: identificarea/simplificarea barierelor administrative cu care se confrunta mediul de afaceri - prin care s-a masurat perceptia mediului privat si a administratiei publice asupra poverilor administrative.

    Strategia guvernamentala pentru sprijinirea IMM si imbunatatirea mediului de afaceri - ORIZONT 2020, avand ca obiectiv general cresterea competitivitatii IMM prin cresterea numarului de IMM-uri active 670.000 pana in anul 2020, sprijinirea intreprinderilor deja existente si crearea de noi locuri de munca. Directiile de actiune constau in: sprijinirea antreprenoriatului, accesul la finantare, accesul la piete, accesul la competente si inovare, reactivitatea administratiei publice la cerintele mediului privat.

    Programul Romania HUB - tara tinerilor intreprinzatori, platforma dedicata antreprenoriatului, este conceput a fi un program integrat de pregatire, care ofera studentilor, intreprinzatorilor si potentialilor intreprinzatori informare, sprijin, asistenta tehnica si consiliere, precum si un cadru institutional pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale si cresterea competitivitatii pe piata locala si internationala a intreprinderilor mici si mijlocii.

    Locuri de munca subventionate, prin care se va aloca o subventie lunara, din fonduri europene, pe o perioada de minim 6 luni si maxim 12 luni, in valoare neta de 900 lei pentru absolventii cu studii medii si 1.300 lei pentru cei cu studii superioare.

    Digitalizarea pe scara larga - din luna aprilie 2014 se emit online certificate constatatoare si informatii din cadrul Registrului Comertului. Recent, a fost aprobata modificarea Codului fiscal, astfel incat certificatele fiscale vor putea fi eliberate online, pas important catre debirocratizare.
    Crearea de sinergii intre IMM-uri si marile firme.

De asemenea, Doamna Secretar de Stat Anca Laura Ionescu a anuntat faptul ca Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism lucreaza in prezent la o serie de propuneri si proiecte, cu impact favorabil asupra sectorului IMM-urilor, dupa cum urmeaza:

    Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism lucreaza in prezent la un studiu referitor la radierea firmelor, bazat pe un sondaj realizat pe un esantion reprezentativ de firme , in vederea identificarii cauzelor care au condus la disparitia firmelor si pentru a putea lua masurile necesare.

    Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism lucreaza la un proiect referitor la internationalizarea IMM-urilor, intitulat "Start-up Embassies", prin care se doreste sa se puna in contact firmele cu potential de export cu diversi investitori care fie doresc sa investeasca in ele, fie doresc sa cumpere afacerea, fie sa incheie contracte de export cu acestea. Integrarea firmelor cu potential de export in locatii importante europene reprezinta o prioritate pentru Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism (exemplu: China, Anglia, Dubai, California).

    Departamentul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism lucreaza in prezent la o propunere legislativa privind investitorii individuali - Business Angels, prin care se doreste acordarea anumitor facilitati fiscale acestor tipuri de invstirori.



Biroul de presa al D.I.M.M.M.A.T.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016