Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In ciuda mediului economic nefavorabil, investitiile in cercetare si dezvoltare ale societatilor cu sediul in UE au crescut cu 2,6% in 2013, dar aceasta crestere a fost inferioara celei inregistrate in anul anterior (6,8%) si mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum si ratei atinse de societatile cu sediul in SUA (5%) si Japonia (5,5%).
Aceste rezultate sunt publicate de Comisia Europeana in Tabloul de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare ("EU Industrial R&D Investment Scoreboard"), care are la baza o analiza a celor mai importante 2500 de societati din toata lumea, reprezentand aproximativ 90% din totalul cheltuielilor in domeniul cercetarii efectuate de intreprinderi. Datele arata ca societatile cu sediul in UE (633) au investit 162,4 miliarde de euro in 2013, pe cand societatile cu sediul in SUA (804) au investit 193,7 miliarde de euro, iar cele cu sediul in Japonia (387) au investit 85,6 miliarde de euro.
Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, stiinta si inovare, a declarat: "In ciuda climatului economic dificil, societatile din UE continua sa investeasca in cercetare si dezvoltare. Aceasta este o veste buna, dar este nevoie de mai mult pentru a tine pasul cu concurenta. Pentru ca avem resurse publice limitate, devine cu atat mai important sa atragem investitii private in cercetare si dezvoltare. La Orizont 2020 participa deja mai multe intreprinderi decat in trecut, insa acum suntem gata sa ne intensificam actiunile. Planul de investitii in valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie si de Banca Europeana de Investitii va contribui la cresterea investitiilor private in proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investitii beneficiind sectorul cercetarii si dezvoltarii din intreaga Europa."
Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a subliniat: "Datorita faptului ca avem cercetatori excelenti si oportunitati interesante pentru schimbul de cunostinte, Europa este atractiva pentru cei care investesc in cercetare si dezvoltare. Dar, pentru a tine pasul cu concurenta globala, trebuie sa stimulam investitiile - iar de acestea ar putea beneficia numeroase discipline si sectoare din domeniul cercetarii. Dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere necesita baze solide. Contam pe partenerii nostri din industrie sa ne sprijine in aceasta privinta."
Principalele societati si sectoare care investesc in cercetare si dezvoltare
Pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situeaza pe primul loc in clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde de euro investiti in cercetare si dezvoltare (o crestere de 23,4%). Cel de-al doilea si cel de-al treilea loc in clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) si de Microsoft (SUA).
Sectorul automobilelor, in care investitiile au continuat sa creasca cu 6,2%, reprezinta un sfert din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare efectuate de societatile incluse in tabloul de bord al UE. Pe de alta parte, sectoarele de inalta tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile si echipamentele hardware au inregistrat o crestere mai slaba si au contribuit la reducerea mediei globale a investitiilor in cercetare si dezvoltare din Europa.
Ocuparea fortei de munca
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Societatile incluse in tabloul de bord au avut, la nivel mondial, 48 de milioane de angajati in 2013. In ultimii 8 ani (2005-2013), societatile cu sediul in UE si-au marit numarul de angajati cu 18,2%, primele in acest sens fiind sectoarele cu o intensitate mai mare a activitatilor de cercetare si dezvoltare. Aceasta tendinta este in continuare puternica, in ciuda inregistrarii, anul trecut, a unei mici scaderi a numarului de angajati ai intreprinderilor din UE (0,6%).
Tendinte
In ceea ce priveste societatile cu sediul in UE, 97% din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare au fost facute de societati situate in 10 tari. Cele mai bune rate globale apartin societatilor cu sediul intr-una din urmatoarele trei tari: Germania, Franta si Marea Britanie, care insumeaza peste doua treimi din total. In Germania si in Marea Britanie, investitiile efectuate de societati au continuat sa creasca peste medie (5,9% si, respectiv, 5,2%), in timp ce societatile franceze au inregistrat o scadere a investitiilor in cercetare si dezvoltare (-3,4%).
Diminuarea investitiilor in cateva mari societati din UE a afectat, in special, rata investitiilor in cercetare si dezvoltare din tarile respective. Este cazul Nokia (-17,1%) sau al STMicroelectronics (- 19,2%), care au avut un impact semnificativ asupra ratei globale a investitiilor din Finlanda (-11,6%) si din Olanda (-0,1%), doua dintre primele zece tari din Europa.
Pe de alta parte, unele societati incluse in tabloul de bord au inregistrat o crestere peste media mondiala a investitiilor lor in cercetare si dezvoltare. Este vorba de societati cu sediul in urmatoarele state din UE: Irlanda (13,6%) si Italia (6,4%). De asemenea, nivelul din Spania (4,4%) depaseste media europeana.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Procedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa. Masura se deruleaza pana la 31 decembrie 2021Romania a transmis Comisiei Europene situatia din sectorul de legume si fructePrograme Operationale 2014-2020. Ce fonduri sunt oferite Romaniei?Cum promoveaza Asociatia Romana a Bancilor educatia financiaraInspectia Muncii a publicat calendarul actiunilor de control pentru anul 2022Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiArticole similare
Dizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidareCodul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul I - Dispozitii generaleDepasire plafon de 35.0000 euroReevaluare leasing\"Platesti pentru cat arunci\"! De la 1 ianuarie 2019 se schimba regulile colectarii deseurilorUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Articole similare
D300 in 2023. Cum se inregistreaza in formular prestarile de servicii efectuate pentru companii din tari nonUE?Ce au de facut IMM-urile pentru a ramane competitive la nivel mondialMinisterul Economiei: NOI reguli pentru tranzactiile online!Achizitii intracomunitare neimpozabile in Romania. Implicatii fiscaleArticole similare
Ce au de facut IMM-urile pentru a ramane competitive la nivel mondialAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"