Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Va rugam sa ne precizati la care rand din D300 se inregistreaza prestarile de servicii efectuate pentru companii din tari nonUE?
Declarare prestari de servicii in D300 – raspunsul specialistului:
Regimul de TVA se determina in functie de tipul serviciului prestat, calitatea beneficiarului (persoana impozabila/neimpozabila) si locul in care serviciile sunt prestate efectiv.
Daca va referiti la prestarii de servicii de tip B2B, reglementate de art.278 alin.2 din Codul Fiscal, efectuate de catre o persoana impozabila cu sediul in UE catre o persoana impozabila non-UE, locul prestarii efective va fi considerat in afara Uniunii Europene, operatiunea nu va fi impozabila din punct de vedere al TVA pe teritoriul Uniunii Europene, iar factura se va emite fara TVA prin inscrierea pe factura a mentiunii “ neimpozabil in Romania conform art.278, alin.2”.
Practic, serviciile prestate catre clienti din afara UE urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de Titlul VII din Codul fiscal, operatiunea fiind neimpozabila in Romania, dar taxabila in statul unde are sediul beneficiarul, persoana obligata la plata taxei fiind beneficiarul non-UE.
Din punct de vedere al TVA, operatiunile reprezentand servicii prestate in relatia cu parteneri care nu fac parte din Uniunea Europeana se vor declara la randul 3 din decontul de TVA 300.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Livrare succesiva de bunuri in alt stat UE. Care va fi regimul TVA?Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utileDeclarararea taxei. Decontul de TVA | Declaratia 300Operatiuni de prelucrare asupra bunurilor mobile. Cum identificam corect un nontransfer?D300 in 2024: Prin Ordinul 888/2024 a fost introdus noul model al formularului 300Ultimele articole
TVA dedus gresit: Ce faci cand ai completat eronat D300 si D394E-TVA: De ce ti se dubleaza TVA-ul si cum justifici diferenteleDepunere declaratii. Luni, 30 iunie 2025, termen limita pentru D394Achizitii intracomunitare. Declararea transportului in D300 si D390D300 ANAF. Cum tratezi in D300 TVA-ul fara drept de deducereArticole similare
Incadrarea corecta a prestarilor intracomunitare de servicii. Cum se impoziteazaRambursarea TVA aferenta achizitiilor efectuate in alt stat membruScaderea cu 14% a cotei de TVA pentru locuinte25 iulie 2016 e termenul-limita pentru mai multe declaratiiPot fi emise facturi cu chitanta catre persoanele fizice pentru sumele de pana in 10.000 lei sau este obligatorie casa de marcat?Ultimele articole
Achizitii si servicii din UE. Se mai depun D301 si D390 de firmele care NU platesc TVA?Noutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025Cota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025TVA locuinte 2025: Studii de caz utile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"