Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri facturata cu TVA. Cum procedam la facturare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 390, codul fiscal, achizitie intracomunitara bunuri, roi, factura tva

Analizam mai jos cazul unei societati comerciale din Romania, platitoare de TVA si inregistrata in RPO, care achizitioneaza piese de schimb din Ungaria. Factura este emisa cu TVA de catre societatea straina. Vom vedea astfel daca aceasta achizitie va trebui raportata in Declaratia 390.


Va trebui ca societatea din Romania sa verifice daca furnizorul are cod valid de TVA sau daca are vreun depozit in Romania pentru care s-a inregistrat in scopuri de TVA in Romania si factura a fost emisa cu TVA din Romania.

Daca nu este cazul, ar trebui sa solicitati furnizorului respectiv stornarea facturii si emiterea unei facturi fara TVA.

Practic, este o achizitie intracomunitara de bunuri, pentru care se datoreaza TVA in Romania (prin taxare inversa) si care trebuie declarata ca atare in decontul de TVA 300 si in declaratia recapitulativa 390 VIES.

Probabil, furnizorul a taxat operatiunea din motive de prudenta intrucat nu avea dovada transportului bunurilor din Ungaria in Romania, transportul fiind in sarcina clientului.

Pentru recuperarea TVA nedatorata se poate lua legatura cu furnizorul, pentru a-i transmite dovada transportului si receptiei bunurilor in Romania, astfel incat acesta sa storneze factura initiala si sa emita o noua factura fara TVA, urmand apoi o reglare financiara intre cele doua societati.
Societatea din Romania are urmatorele obligatii:

- efectueaza plata TVA prin masura taxarii inverse, conform art. 152 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inregistrand TVA in decontul de TVA, atat ca suma deductibila, cat si ca suma colectata (4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata").

Cursul la care se evidentiaza TVA este cel valabil la data facturii, comunicat de BNR in ziua anterioara datei emiterii facturii
- raporteaza achizitia intracomunitara de bunuri prin decontul de TVA (300) la rd. 5 ,  5.1 si 18, 18.1"

- societatea declara aceasta achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al completarii declaratiei 390, in OMFP 76/2010 se regaseste sectiunea "NOTA" prin care se face precizarea ca in situatia in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene iar operatiunea este o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, raportarea prin declaratia recapitulativa se efectueaza dupa cum urmeaza:

"Pentru achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, in cazul in care furnizorul nu comunica un cod valabil de TVA, dar bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, achizitia se declara in declaratia recapitulativa, astfel:

Coloana "Tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.

Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.

Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".

Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabila pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal)."


Sursa: PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri facturata cu TVA. Cum procedam la facturare?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016