Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Analizam cazul unei societati X inregistrate in scopuri de TVA in Romania si ROI. Aceasta primeste utilaje facturate de la o firma din Turcia, care nu are reprezentant fiscal pe teritoriul UE, dar transportul si provenienta bunurilor sunt din Italia (UE). Vom vedea care sunt obligatiile din punct de vedere vamal si TVA al companiei din Romania si daca aceasta firma poate aplica masurile simplificate. De asemenea, vom stabili pe ce cod de TVA se va declara in D390.
Raspuns:
In opinia noastra, definitoriu pentru solutia fiscala propusa este analiza transportului fizic al bunurilor pornind de la prezumtia ca acestea sunt aflate in mod legal pe teritoriul Comunitatii.
Pentru societatea din Romania se inregistreaza o achizitie intracomunitara de bunuri, prin transportul acestora din Italia in Romania, iar statul unde se efectueaza achizitia intracomunitara este statul unde se finalizeaza transportul bunurilor conform art 132^1 alin. (1) din Codul fiscal.
Documentul de transport are maxima insemnatate pentru tratamentul fiscal aplicat si va recomandam in mod expres sa urmariti completarea corecta a loclui de incarcare a bunurilor si cel de descarcare.
Astfel societatea din Romania are obligatia platii TVA prin taxare inversa 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" conform art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal cu declararea sumelor atat la TVA deductibil cat si la TVA colectat in decontul de TVA.
Societatea din Romania va declara achizitia intracomunitara in declaratia 390. Facem precizarea ca declararea achizitiei intracomunitare cand furnizorul nu va comunica un cod de TVA valabil este obligatorie si posibila.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Astfel din punct de vedere tehnic la codul de TVA al operatorului intracomunitar se va lasa spatiu. In emiterea opiniei avem in vedere precizarile din sectiune III din OMFP 76/2010 privind instructiunile de completare a declaratiei recapitulative 390.
Mai amintim si faptul ca societatea din Turcia are obligatia sa se inregitreze in scopuri de TVA in statul membru unde efectueaza achizitia de bunuri sau importul, insa acest fapt nu induce obligatii fiscale societatii dvs.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaComunicat ANAF privind importurile si achizitiile in alt stat UE in 2012Ce determina perioada fiscala a TVA in 2014?Legea nr. 76 din 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109 per 2009 pentru modificarea si completarea Legii privind Codul fiscalTransport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVAUltimele articole
Achizitie intracomunitara. Cand devine platitoare de TVA firma din RomaniaACHIZITII INTRACOMUNITARE sub plafon. Tratament fiscal util firmelor cu cod special de TVAAchizitie intracomunitara. Ce trebuie sa stii daca nu esti platitor de TVASchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaArticole similare
Masura inutila: Majorarea TVA, anulata de scaderea incasarilor din impozitul pe venitCadouri de Craciun si tichete cadou. Intrebari lamurite pentru firme!Pentru invoice trebuie sa emitem si factura?Codul fiscal 2011 - Titlul VTotul despre regimul special aplicat de o agentie de turismUltimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat? Control antifrauda in 2025: TVA nedeductibil si obligatii suplimentare pentru firmeCadouri de Paste in 2025. Platiti CAS, CASS si impozit pe venit pentru aceste cheltuieli?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat e-TVATVA imobiliare. Ce cota TVA trebuie aplicata la vanzarea imobilelor catre persoane fiziceArticole similare
Achizitie extracomunitara si prestare intracomunitara de serviciiObligatie aplicare taxare inversa. Cum procedam in ce priveste DECLARATIA 390?Comert cu autoturisme second hand. Regim special de TVAAvansuri incasate pentru o livrare intracomunitara de bunuri. Cum declaram?Refacturare diverse cheltuieli. Regim TVAUltimele articole
DECLARATIA 390 VIES: ce este si cum se completeaza corect?Erori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Cum pot fi emise facturile in cazul livrarilor de bunuri si care este tratamentul TVA
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"