Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri. Regim TVA. Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, declaratia 390

Analizam cazul unei societati X inregistrate in scopuri de TVA in Romania si ROI. Aceasta primeste utilaje facturate de la o firma din Turcia, care nu are reprezentant fiscal pe teritoriul UE, dar transportul si provenienta bunurilor sunt din Italia (UE). Vom vedea care sunt obligatiile din punct de vedere vamal si TVA al companiei din Romania si daca aceasta firma poate aplica masurile simplificate. De asemenea, vom stabili pe ce cod de TVA se va declara in D390.


Raspuns:

In opinia noastra, definitoriu pentru solutia fiscala propusa este analiza transportului fizic al bunurilor pornind de la prezumtia ca acestea sunt aflate in mod legal pe teritoriul Comunitatii.

Pentru societatea din Romania se inregistreaza o achizitie intracomunitara de bunuri, prin transportul acestora din Italia in Romania, iar statul unde se efectueaza achizitia intracomunitara este statul unde se finalizeaza transportul bunurilor conform art 132^1 alin. (1) din Codul fiscal.

Documentul de transport are maxima insemnatate pentru tratamentul fiscal aplicat si va recomandam in mod expres sa urmariti completarea corecta a loclui de incarcare a bunurilor si cel de descarcare.

Astfel societatea din Romania are obligatia platii TVA prin taxare inversa 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" conform art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal cu declararea sumelor atat la TVA deductibil cat si la TVA colectat in decontul de TVA.

Societatea din Romania va declara achizitia intracomunitara in declaratia 390. Facem precizarea ca declararea achizitiei intracomunitare cand furnizorul nu va comunica un cod de TVA valabil este obligatorie si posibila.

Astfel din punct de vedere tehnic la codul de TVA al operatorului intracomunitar se va lasa spatiu. In emiterea opiniei avem in vedere precizarile din sectiune III din OMFP  76/2010 privind instructiunile de completare a declaratiei recapitulative 390.

Mai amintim si faptul ca societatea din Turcia are obligatia sa se inregitreze in scopuri de TVA in statul membru unde efectueaza achizitia de bunuri sau importul, insa acest fapt nu induce obligatii fiscale societatii dvs.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri. Regim TVA. Declaratia 390":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016