Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Companiile petroliere: OUG 114/2018 va avea efecte negative asupra economiei. Afectat va fi consumatorul casnic

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 27 Feb. 2019
Tags: ropepca, oug114, consumator casnic

OUG 114/2018 va avea efecte negative asupra economiei Romaniei, spune Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) care prezinta rezultatele unui studiu realizat de Deloitte Romania.

Potrivit studiului citat, printre efectele negative ale Ordonantei 114 se numara scaderea contributiilor la bugetul de stat, perturbarea concurentei din piata de gaze naturale, esecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declansarii unor investigatii la nivel europena pe tema unui potential ajutor de stat pentru consumatorii industriali.

„Cu putin timp in urma, ROPEPCA a atras atentia opiniei publice cu privire la efectele pe care membrii nostri le prevad ca urmare a OUG 114/2018. Studiul realizat de Deloitte analizeaza impactul actului normativ in baza datelor publice disponibile, si confirma consecintele negative pentru economia romaneasca si pentru consumatori. Dorim ca prin acest instrument sa contribuim la informarea corecta a opiniei publice despre efectele acestei Ordonante si speram sa facilitam intelegerea necesitatii revizuirii masurilor impuse asupra pietei de gaze naturale prin OUG 114/2018”, spune presedintele ROPEPCA, Saniya Melnicenco.

De altfel, studiul amintit confirma faptul ca se estimeaza un efect negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 mld. de lei anual. Mai mult, este de asteptat ca in perioada aprilie 2019- martie 2022 piata concurentiala a gazelor din Romania sa inceteze sa mai existe. 

Totodata, datele studiului citat releva faptul ca impactul multiplu pe care masurile de reglementare prevazute de OUG 114 il au asupra pretului final, vor duce la un pret mai ridicat 

“Pentru a proteja interesul consumatorilor (…) Romania ar trebui sa evalueze cu atentie implementarea adecvata a conceptului de consumator vulnerabil, sa acorde sprijin financiar direct celor care au nevoie si sa evite subventionarea gospodariilor care depasesc venitul mediu la nivel regional/national”, arata ROPEPCA.

Citeste si:

ANRE a aprobat noile tarife reglementate la energia electrica. Cat vor plati clientii casnici incepand cu 1 martie 2019?

Ministrul Finantelor, despre modificarea OUG 114/2018: Eliminarea taxei pe lacomie nu afecteaza bugetul

Analiza Deloitte a fost realizata pe baza datelor din surse publice, a resurselor si expertizelor proprii ale Deloitte. “Mentionam ca, in ceea ce priveste datele legate de productia interna, Deloitte a apelat la datele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care indica o crestere a productiei interne in urmatorii ani. De aceea, analiza arata un scenariu mai optimist decat cel la care se asteapta operatorii din piata. Conform unei analize interne a ROPEPCA, din cauza reducerii proiectelor de investitii in urma OUG 114/2018, precum si a opririi productiei din zacamintele marginale care nu vor mai fi rentabile prin aplicarea noului pret reglementat, productia interna va scadea”, se mai arata in comunicatul de presa remis de ROPEPCA..
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016