Tags: livrare bunuri cip, documente justificative transport, regim de taxare inversa
Pentru o achizitie intracomunitara de bunuri cu livrare CIP transportul este efectuat de furnizor ( platitor de TVA in statul membru de unde incepe transportul ) si mentionat pe factura, pozitie distincta.
Ce documente mai sunt necesare pentru justificarea transportului in vederea aplicarii regimului de taxare inversa la beneficiarcumparator.
Ce alte documente justificative mai sunt necesare transportului in afara de
factura furnizorului?
Solutie propusa de specialistii portalfiscalitate.ro
Conform art. 130 (prim) alin. (1) din Codul fiscal , in Romania are loc o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila din punct de vedere al TVA in Romania daca locul operatiunii determinat conform art. 132 (prim) din Codul fiscal este in Romania.
Conform art. 132 (prim) alin. (1) locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi in Romania atunci cand bunurile expediate din alt stat membru se gasesc in Romania in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor din statul membru din care a inceput transportul sau expedierea bunurilor. Pentru a justifica faptul ca bunurile au fost expediate in Romania este suficient contractul de vanzare, factura emisa de furnizor in care se mentioneaza contravaloarea transportului, documentele de receptie a bunurilor intocmite de cumparator (intrarea in gestiune cumparatorului din Romania) in momentul incheierii transportului.
La art. 16 din Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 282/2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, se precizeaza ca in cazul in care a avut loc o achizitie intracomunitara de bunuri in intelesul art. 20 din Directiva 2006/112/CE (transpus la art. 130 prim din Codul fiscal ), statul membru in care se incheie expeditia sau transportul isi exercita competenta de impozitare, indiferent de regimul TVA aplicat operatiunii in statul membru in care a inceput expeditia sau transportul.
Orice cerere a unui furnizor de bunuri de corectare a TVA facturate de acesta si declarate de acesta statului membru in care a inceput expeditia sau transportul bunurilor este tratata de statul membru respectiv in conformitate cu propria legislatie nationala.
Conform art. 138 prim din Codul fiscal si pct. 21 din normele metodologice, cheltuielile de transport sau alte cheltuieli accesorii. cum sunt cele de asigurare sau de ambalare, se cuprind in baza de impozitare a bunurilor achizitionate intracomunitar numai daca acestea cad in sarcina vanzatorului conform contractului dintre parti.
Astfel, in textul de mai sus sunt mentiuni referitoare la documente, respectiv se mentioneaza ca documente contractul, factura si documentele de receptie (la momentul sosirii marfii in Romania) in care se consemneaza predarea bunurilor cumparatorului de catre transportator. Nu sunt nominalizate aceste documente in legislatia privind TVA, deci sunt documentele financiar-contabile si cele intocmite pentru consmnarea efectuarii transportului.
Raspunsul se refera la locul operatiunii si la determinarea bazei de impozitare a TVA pentruo achizitie intracomunitara de bunuri pentru a atrage atentia ca achizitiile intracomunitare de bunuri se impoziteaza obligatoriu in statul membru in care se incheie transportul sau expedierea bunurilor.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<