Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reprezentant fiscal. Cum procedam privind raportarea fiscala, informativa si statistica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, reprezentant fiscal, raportarea fiscala, livrari intracomunitare, tva

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care este membra a unui grup cu sediul in Italia si care urmeaza sa devina reprezentant fiscal al unei societati afiliate din Croatia care se va inregistra in Romania in scopuri de TVA in vederea efectuarii de livrari intracomunitare dupa procesare in Romania directi catre firma-mama din Italia. Societatea din Romania si-a luat angajamentul de a indeplini sarcinile fiscale si raportarile statistice ce decurg din inregistrarea in scopuri de TVA in Romania a firmei afiliate din Croatia. Stabilim astfel cine are obligatia raportarii in Declaratia Intrastat a primirilor si expedierilor in si din Romania a bunurilor.


In concret, vom vedea daca aceasta obligatie va reveni societatii din Croatia, pe Codul fiscal atribuit de ANAF in scopuri de TVA in Romania, sau societatii la care se proceseaza bunurile in Romania care primeste efectiv materia prima din Croatia si apoi preda transportatorului produsele finite pentru a fi livrate in Italia.

Toate raportarile fiscale, informative si statistice a operatiunilor economice realizate pe teritoriul Romaniei se intocmesc prin utilizarea codului de inregistrare fiscala cu simbolul RO emis pe numele reprezentantului fiscal din Romania, desemnat de catre societatea din Croatia.
 
Reprezentantul fiscal desemnat este obligat sa organizeze evidenta fiscala si sa transmita urmatoarele raportari:

-    decontul de TVA cod 300 in care raporteaza urmatoarele operatiuni efectuate pe teritoriul Romaniei de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Croatia:

-    valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri sau a operatiunilor asimilate unei A.I.C. (transferuri ale materiilor prime si a materialelor din Croatia sau din oricare alt stat membru, dar nu din Romania) la randul 5 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu report la randul 5.1 si la randul 18 cu report la randul 18.1;

-    valoarea importurilor si a achizitiilor de bunuri si servicii de pe teritoriul Romaniei la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25";

-    valoarea livrarilor intracomunitare de bunuri sau a operatiunilor asimilate unei L.I.C. (transferuri ale produselor finite de pe teritoriul Romaniei in Italia) la randul 1 denumit "Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal";

-    valoarea exporturilor la randul 14 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3.

Daca este cazul, prin formularul de decont cod 300, reprezentantul fiscal poate bifa si caseta prin care solicita rambursarea TVA.
-    declaratia recapitulativa cod 390 VIES;
-    declaratia informativa cod 394 privind livrarile si prestarile efectuate pe teritoriul national al Romaniei, daca este cazul;
-    declaratia statistica Intrastat.

In concluzie, operatiunile realizate pe teritoriul Romaniei de catre firma din Croatia nu se raporteaza prin utilizarea codului de inregistrare in scopuri de TVA al procesatorului din Romania in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania.


Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reprezentant fiscal. Cum procedam privind raportarea fiscala, informativa si statistica?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016