Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania prezinta vulnerabilitati pe doua paliere economice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, codul insolventei, noul cod al insolventei, ministerul economiei, pib

Saptamana aceasta in cadrul unei conferinte care a avut ca tema finantarea companiilor romanesti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania trebuie sa aiba o crestere mai mare de 2% a PIB pentru a inlatura decalajele fata de alte tari europene.



"Avem doua paliere pe care economia romaneasca functioneaza si doua pe care prezinta vulnerabilitati. Ea functioneaza pe zona industriei si pe zona exporturilor si are vulnerabilitati pe zona consumului si pe cea a investitiilor. Va intrebati cum se poate una fara cealalta. (...) Imaginati-va ca fata de 2008 exportam, ca ordin de marime, vreo 13 - 14 miliarde euro in plus. Pana in 2008 exporturile erau de vreo 32 miliarde euro, iar astazi sunt 45 - 46 miliarde euro si se apropie chiar de 50 miliarde euro, ceea ce este semnificativ. Va intrebati cum merge industria fara investitii. Industria merge astazi ca remanenta pentru ce s-a intamplat pana in 2008", a spus Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, exporturile se datoreaza investitiilor straine care au venit pana in 2008, iar in ceea ce priveste mentinerea si dezvoltarea industriei, ea merge tot pe investitiile facute pana atunci.

"Inseamna ca a doua jumatate a anului 2013 trebuie sa insemne o mutatie majora in indeplinirea sa. De ce? Pentru ca 2013, a doua jumatate, are o importanta coplesitoare pentru economia romaneasca in acest deceniu. Acum Romania reintra in ciclul de crestere. Intre '98 si 2003 a fost in faza negativa ciclului economic, din 2003 pana in 2008 in faza pozitiva a ciclului, din 2009 pana in 2013 am intrat iarasi in faza negativa, a doua jumatate a lui 2013 pana probabil spre 2018 Romania va fi iar in faza pozitiva", a afirmat ministrul.

In acelasi timp, raspunzand unei intrebari, ministrul Vosganian a aratat ca daca Romania absoarbe fondurile europene intr-un ritm multumitor cresterea economica tinde spre 4%.

"Maximul spre care putem merge fara sa existe un risc de incalzire economica si de periclitare a echilibrelor externe cont curent - cont comercial este 4%. Pentru Romania, daca socotim PIB-ul potential in conditiile absorbirii fondurilor europene, este 4%. Daca absorbim fondurile europene intr-un ritm multumitor si avand in vedere si dimensiunea structural romaneasca, PIB-ul structural, cresterea economica pentru Romania spre care trebuie sa tindem este de circa 4%", a spus Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, ministrul s-a referit si la noua legislatie privind insolventa. El a precizat ca noul Cod al Insolventei vrea sa scoata insolventa din zona evitarii onorarii obligatiilor de plata. "Adica, dintr-o modalitate de a salva ce se mai poate salva dintr-o companie aflata in dificultate se transforma intr-o modalitate de a evita pe cat se poate obligatiile catre ceilalti. Aici se impune o anumita rigoare si in ceea ce priveste conditiile de a se cere starea de insolventa si in ceea ce priveste procedura ulterioara de urmat", a explicat demnitarul.

Conform lui Vosganian, s-a observat ca exista o anumita disproportie in raportul dintre debitori, firme aflate in insolventa, si creditori. "Cel putin la companiile pe care le gestioneaza Ministerul Economiei si care se afla in insolventa, procentul de recuperare a datoriilor de catre creditori nu se ridica la peste o treime in cazurile optimist moderate", a precizat ministrul.

In alocutiunea sa, Varujan Vosganian a pledat pentru sustinerea capitalului romanesc. "In procesul de reindustrializare trebuie sa avem o atentie speciala pentru investitorii romani", a aratat ministrul, care a adaugat ca trebuie sprijinita, de asemenea, institutia investitorului roman in strainatate.

Sursa: Ministerul Economiei
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania prezinta vulnerabilitati pe doua paliere economice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016