Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noul Cod al insolventei a fost trimis de catre Guvern inapoi in Parlament, sub forma unui proiect de lege. Lipseste de data aceasta prevederea conform careia procedura se aplica si dosarelor de insolventa deja deschise. De asemenea, nu a mai fost inclus paragraful referitor la insolventa in audio-vizual.
Proiectul de lege a fost inaintat Parlamentului in procedura de urgenta, dupa ce, in luna octombrie, Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului referitoare la ordonanta de urgenta a Guvernului privind insolventa si a constatat totodata ca intreg actul normativ este neconstitutional.
Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.
Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.
Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.
Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.
Aceste doua prevederi au fost insa contestate de Avocatul Poporului, iar judecatorii CC au admis exceptia de neconstitutionalitate si, mai mult, au constatat ca intreaga ordonanta este neconstitutionala, Guvernul fiind astfel obligat sa propuna un nou proiect, promovat acum ca lege, nu ca ordonanta de urgenta.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.
Sursa: Mediafax
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Un nou proiect schimba regulile pentru MFPCheltuieli cu utilitatile apartamentului inchiriatCirca jumatate dintre firmele romanesti au in vedere dezvoltareaSe modifica amenzile pentru firmele care depun cu intarziere declaratia la Fondul de mediuActionarii BVB dezbat situatiile financiareUltimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Reducerea CAS va fi sustinuta din recuperarea datoriilor din insolventaE urgenta adoptarea noului Cod al insolventeiMinisterul de Justitie: Au inceput lucrarile privind elaborarea Codului InsolventeiRomania prezinta vulnerabilitati pe doua paliere economiceCODUL INSOLVENTEI ar putea fi aprobat in vara de GuvernUltimele articole
CODUL INSOLVENTEI continua sa fie in dezbatere publicaArticole similare
Min. Muncii: Intregul demers de realizare a noii legi a salarizarii a fost si ramane unul transparent, deschisModificare privind societatile comerciale. Proiect nou aprobat de SenatO noua categorie de angajati ar putea iesi mai devreme la pensie (PROIECT DE LEGE)Intreprinzatorii fac legea... o lege care sa ii protejeze impotriva abuzurilorCine nu va plati impozit pe bacsis de la 1 mai 2015?Ultimele articole
Salariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaModificari fiscale 2023: Firmele vor plati CASS de 10% pentru tichetele de masa acordate salariatilorTichetele de masa ar putea fi impozitate cu 10% daca noul pachet de masuri fiscale va fi promulgat de PresedinteProiect: Din 1 ianuarie 2026 rovinieta ar putea fi obligatorie doar pentru vehiculele de pana in 3,5 toneCum pot trece microintreprinderile la plata impozitului pe profit in 2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"