Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum ar putea fi cresterea anuala a PIB-ului sustinuta de sectorul digital

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, cresterea pib, sectorul digital, femei, tehnologia digitala

Un mai mare interes in randul tinerelor pentru o cariera in sectorul digital si sporirea numarului de femei care lucreaza in sectorul digital ar aduce beneficii industriei digitale, femeilor insesi si economiei Europei. Aceasta este constatarea-cheie a studiului realizat de Comisia Europeana privind femeile active in sectorul TIC, publicat joi, 3 octombrie.



Conform studiului, in prezent, prea putine femei lucreaza in sectorul TIC:

    Din 1 000 de femei cu o diploma de licenta sau cu o alta diploma universitara de ciclul I, numai 29 detin o diploma in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) (in comparatie cu 95 de barbati) si doar 4 din 1 000 de femei vor lucra in cele din urma in sectorul TIC.

    in comparatie cu barbatii, exista un numar mai mare de femei care parasesc acest sector la mijlocul carierei, acestea fiind subreprezentate in pozitiile de conducere si in functiile de decizie (chiar mai mult decat in alte sectoare).

    Numai 19,2 % din lucratorii din sectorul TIC se afla in subordinea unei femei, in comparatie cu 45,2 % din lucratorii din alte sectoare.

Insa in cazul in care tendinta s-ar inversa si femeile ar ocupa locuri de munca in sectorul digital la fel de frecvent ca barbatii, PIB-ul european ar putea sa creasca anual cu aproximativ 9 miliarde EUR (de 1,3 ori PIB-ul Maltei), conform studiului. Acest fapt ar fi benefic pentru sectorul TIC deoarece organizatiile in care prezenta femeilor in pozitii de conducere este mai mare obtin o rentabilitate a capitalurilor proprii cu 35 % mai mare si un randament general pentru actionari cu 34 % mai mare decat alte organizatii comparabile.

Studiul sugereaza, de asemenea, ca femeile care lucreaza in sectorul TIC castiga cu aproape 9 % mai mult decat femeile din alte sectoare ale economiei, beneficiaza de o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste organizarea programului lor de lucru si sunt mai putin expuse somajului (pana in 2015, vor exista in UE 900 000 de posturi vacante in sectorul TIC).
    
Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene si responsabila cu agenda digitala, a declarat: "Acum stim, dincolo de orice indoiala, ca un numar mai mare de femei intr-o intreprindere inseamna o intreprindere mai prospera. Este timpul ca sectorul informatic sa isi dea seama de acest lucru si sa ofere femeilor sansa de a ajuta acest sector si ca economia Europei sa beneficieze de enormul lor potential".
    
Studiul sugereaza, de asemenea, patru domenii prioritare in care ar trebui luate masuri:


    oferirea unei imagini reinnoite a sectorului in randul femeilor si in cadrul societatii, prin actiuni cum ar fi sensibilizarea tinerelor femei la aspecte legate de TIC care prezinta un mai mare interes pentru acestea (caracterul captivant, variat, profitabil etc.);

    consolidarea potentialului de afirmare al femeilor in cadrul sectorului, de exemplu, prin promovarea, in colaborare cu sectorul intreprinderilor, a unor programe educationale armonizate la nivel european, pentru a stimula parcursuri profesionale clare si simple in domeniul TIC;

    cresterea numarului de femei antreprenor in domeniul TIC, de exemplu, prin imbunatatirea accesului la programe privind capitalul initial si capitalul de risc pentru femeile antreprenor;

    imbunatatirea conditiilor de munca in acest sector, de exemplu prin punerea in evidenta a performantelor imbunatatite ale intreprinderilor care angajeaza femei.

Context

Unele dintre principalele concluzii ale studiului sunt urmatoarele:


    privind faptul ca femeile parasesc sectorul prea devreme: in timp ce 20 % dintre femeile in varsta de 30 de ani cu diplome de studiu legate de TIC lucreaza in acest sector, acest procent scade la 9 % pentru femeile cu varsta de peste 45 de ani;

    privind faptul ca femeile sunt subreprezentate in pozitiile de conducere si in functiile de decizie: 19,2 % din lucratorii din sectorul TIC se afla in subordinea unei femei, in comparatie cu 45,2 % din lucratorii din alte sectoare;

    privind numarul excesiv de scazut de femei antreprenor din sectorul TIC in comparatie cu alte sectoare: femeile reprezinta 31,3 % din europenii care desfasoara activitati independente si doar 19,2 % din antreprenorii din sectorul TIC.

De asemenea, studiul indica factorii care impiedica femeile sa participe pe deplin in acest sector: (a) traditiile culturale si stereotipurile legate de rolul femeilor, (b) obstacolele interne si factorii sociali si psihologici, cum ar fi lipsa de incredere in sine, lipsa de competente de negociere, reticenta fata de riscuri si atitudinile negative privind concurenta si (c) obstacolele externe, cum ar fi un mediu puternic dominat de barbati, dificultatile in gasirea unui echilibru intre viata personala si profesionala si lipsa de modele de urmat in acest sector.

Studiul prezinta o varietate de profiluri ale femeilor care lucreaza in domeniul tehnologiei digitale: de la dezvoltator de jocuri video si specialist in comunicatii digitale pana la factor de decizie in domeniul TIC. Raportul concluzioneaza ca evidentierea modelelor feminine in sectorul digital si oferirea unei vizibilitati femeilor din acest sector reprezinta principala modalitate de a determina un numar mult mai mare de tinere sa se indrepte catre o cariera in sectorul TIC.


Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum ar putea fi cresterea anuala a PIB-ului sustinuta de sectorul digital":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016