Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 04 Sep. 2023
Vechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024
Tags: vechime in munca, pensii publice

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri din domeniul pensiilor publice, document care prevede, printre altele, prelungirea perioadei in care se acorda posibilitatea cumpararii vechimii in munca necesare pensionarii pentru limita de varsta, pana la data de 31 decembrie 2024, conform Ministerului Muncii.

Astfel, persoanele interesate pot cumpara vechime pentru o perioada de cel mult 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala. Plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2024.


Pot cumpara vechime in munca cetatenii romani din tara sau din strainatate care nu sunt pensionari si care nu au fost asigurati in sistemul public de pensii. Aceasta forma de asigurare se adreseaza tuturor persoanelor care doresc sa-si completeze stagiul de cotizare in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, respectand varsta standard de pensionare de 65 ani la barbati si 63 ani la femei.

 

Venitul pentru care se achita contributia de asigurari sociale trebuie sa fie cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare.


Totodata, Legea nr. 263/2010 a fost completata cu un nou articol, care prevede ca adeverintele eliberate de angajatori sau de catre detinatorii legali de arhive, precum si documentele necesare stabilirii si/sau recalcularii drepturilor de pensie emise potrivit dispozitiilor legale in vigoare se certifica prin stampila si semnatura olografa a conducatorului entitatii sau a persoanei delegate in acest sens.

 

Ordonanta de urgenta adoptata de Executiv prevede si prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.

 

Astfel, locurile de munca incadrate in conditii deosebite de munca, in baza avizelor a caror valabilitate a fost prelungita pana la data de 01.09.2023 se considera locuri in conditii deosebite, pana la normalizarea de catre angajator a conditiilor de munca. 

 

Locurile de munca incadrate in conditii speciale, in baza avizelor obtinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilita prin Hotararea Guvernului, se mentin in aceleasi conditii.

 

De asemenea, avand in vedere ca un angajat al casei teritoriale de pensii deserveste aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce in condi?iile actuale este peste limita de lucru si genereaza intarzieri in solutionarea dosarelor de pensii si nemultumiri in randul beneficiarilor, tinand cont si de angajamentele asumate in Planul National de Redresare si Rezilienta, a fost prelungit termenul de incadrare in categoria functiilor contractuale, pana la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii in vederea recalcularii.

 

Prelungirea acestui termen a fost necesara pentru acordarea de sprijin si in etapa urmatoare, care consta preluarea informatiilor din arhiva electronica a carnetelor de munca si corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de munca procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existenta, precum si pentru recalcularea efectiva a pensiilor aflate in plata.


Sursa: MMPS

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016