Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Eu am fost de parere ca economia Romaniei va inregistra in 2010 o scadere de 3%, iar 1,5% este cauzata de efectele reducerii salariilor bugetare cu 25%, a declarat luni analistul economic Liviu ...
Eu am fost de parere ca economia Romaniei va inregistra in 2010 o scadere de 3%, iar 1,5% este cauzata de efectele reducerii salariilor bugetare cu 25%, a declarat luni analistul economic Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), prezent la dezbaterea 'Solutii pentru compensarea reducerilor de salarii din sectorul bugetar'.
Inegalitatile in cadrul sistemului bugetar sunt mai mari decat cele dintre sistemul public si cel privat, considera directorul executiv al GEA. 'Castigurile suplimentare cu adevarat mari fata de sectorul privat sunt in primele trei decile, adica la cei mai prost platiti salariati, si asta se explica prin faptul ca in sectorul privat exista de doua ori mai multi salariati cu salariul minim decat in cel public, ceea ce constituie o forma mascata de evaziune fiscala'.
O solutie propusa de analistul economic este cresterea salariului minim, care reduce evaziunea fiscala intrucat forteaza angajatorii privati sa dea salarii mai mari. Paralel, trebuie redus nivelul contributiilor sociale, pentru a nu crea presiuni asupra sistemului privat.
Liviu Voinea a mai aratat ca in sectorul public 8-10% din salariati au lefurile de 3,2 ori mai mari, fata de o medie de 2,7 ori in sectorul privat. In sectorul public, angajatii cu studii superioare au o pondere de 40%, fata de 20% in cel privat, dar sunt platiti cu 10% mai putin in medie la stat decat la privat, iar sectorul public plateste cu 15% mai putin angajatii cu experienta. Numarul femeilor, care sunt platite mai putin, este de jumatate din numarul total al salariatilor in sectorul public, fata de doua treimi in cel privat, iar o taiere de 25% nu face decat sa creasca inegalitatile in sectorul public.
Efectul reducerii salariale din sectorul public asupra economiei a determinat ca, dupa o crestere timida a economiei in trimestrul al doilea, sa urmeze o scadere a economiei in cel de-al treilea. Analistul a propus ca solutii compensarea reducerilor de salarii din sectorul bugetar reducerea cu 6 milioane de lei, cat s-a economisit prin reducerea salariilor cu 25%, a achizitiilor de bunuri si servicii, care se ridica la 28 de miliarde de lei, dintre care 11 miliarde sunt la dispozitia administratiei locale.
Sursa: AGERPRES
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Indemnizatii de delegare. In ce luna se declara diurna in D112Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Drepturi de Autor: Exemplu de calcul pentru impozit si contributiile socialeConfruntarea cu FMI: Ce s-a realizat pana acum de la ultimul acord?Codul Fiscal 2010 TITLUL III - Capitolul XIII - Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursaUltimele articole
Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalVenituri din activitati independente. Cat CASS datoreaza persoanele fizice pentru 2024Legea privind salariul minim european a fost promulgata! Ce impact va avea pentru RomaniaPersoanele care NU au depus D212 pentru 2023 vor primi Notificari de la ANAF. Cat timp au pentru a indrepta situatiaArticole similare
Facturarea electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru TOATE tranzactiile intre firme Investitorii austrieci au criticat fiscalitatea excesiva din RomaniaUn membru al Guvernului spune ca reducerea TVA la alimente ar trebui discutataPatronatele: Introducerea TVA de 9 la suta pentru alimente va reduce preturileConsultare publica: Transparenta impozitelor pe profit ale companiilor si combaterea practicilor fiscale agresiveUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitatee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CControale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"