Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Opinia specialistului: UE permite plata TVA doar la incasarea facturii!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2011
Tags: rentrop&straton, tva, directiva cee 112/2006, fiscalitate

Agentii economici din Romania au cerut in numeroase randuri o lege care sa reglementeze achitarea TVA-ului la incasarea platii cuvenite pentru activitatile pe care le presteaza, si nu la emiterea ...


Agentii economici din Romania au cerut in numeroase randuri o lege care sa reglementeze achitarea TVA-ului la incasarea platii cuvenite pentru activitatile pe care le presteaza, si nu la emiterea facturii.

“Mai ales in aceasta perioada de criza, unele facturi sunt achitate cu foarte mari intarzieri. Ba chiar nu sunt achitate deloc. Cu toate acestea, noi trebuie sa platim TVA-ul catre Stat. Daca suma aferenta este mare si nu avem cum sa o platim, ni se percep penalizari, chiar daca suntem de buna credinta. In multe tari, TVA-ul se vireaza la incasarea facturii. La noi de ce nu se poate proceda la fel?”, intreaba intreprinzatorii.

In numele lor, am solicitat un raspuns doamnei Georgeta Serban Matei, consultant fiscal Rentrop&Straton (grup de editura si consultanta in afaceri). Iata parerea expertului in domeniu.

I n Romania nu exista acea disciplina financiara si fiscala care se regaseste in alte tari in care legislatia este stabila, dar exigenta. Inconseventa guvernantilor din Romania da ,,frau liber" imaginatiei contribuabilului roman care scapa de sub controlul fiscului. Plata TVA la incasarea facturilor emise ar conduce cu adevarat la evaziunea fiscala in lipsa unei proceduri bine stabilite de catre legiuitor, a unor conditii impuse si a unor masuri de pedepsire a platitorilor care cad in ,,pacat”,! La ora actuala, guvernantii nu sunt pregatiti sa isi asume o astfel de raspundere pe termen lung fiindca au nevoie urgenta de bani! Viitorul nu ii intereseaza fiindca ei prefera sa savureze prezentul!”.

Cu alte cuvinte, guvernantii romani aplica un principiu egoist fara sa se gandeasca asupra efectelor economice pe termen lung: ,,este mai usor sa ceri decat sa dai!”. Acest principiu este aplicat in mod dureros in legislatia fiscala fiindca ,,este mai usor sa impui obligatii, decat sa acorzi drepturi”,.

Potrivit doamnei Georgeta Serban Matei, pentru anumite operatiuni sau pentru anumite categorii de operatori economici, legislatia Comunitatii europene permite plata TVA la incasarea facturilor, deci inserarea acestei prevederi in legislatia fiscala a unui stat membru este optionala. Este vorba despre prevederile art. 66 din Directiva CEE nr. 112 din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata:


   ,,Prin derogare de la articolele 63, 64 si 65, statele membre pot prevedea ca TVA sa devina exigibila, pentru anumite operatiuni sau anumite categorii de persoane impozabile, la una din urmatoarele date:


  (a) cel tarziu la data emiterii facturii;
  (b) cel tarziu la data incasarii platii;
  (c) atunci cand nu se emite o factura sau cand aceasta este emisa tarziu, intr-un termen determinat de la data la care intervine faptul generator”.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Opinia specialistului: UE permite plata TVA doar la incasarea facturii! ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016