keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Legislatia cu privire la TVA impune organizarea evidentei fiscale doar pentru capitalul imobilizat in active corporale.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Apr. 2008

Contabilitatea si fiscalitatea bunurilor de capital Spre deosebire de legislatia contabila care impune organizarea evidentei contabile prin inregistrarea in patrimoniul firmelor a capitalului ...

Contabilitatea si fiscalitatea bunurilor de capital

Spre deosebire de legislatia contabila care impune organizarea evidentei contabile prin inregistrarea in patrimoniul firmelor a capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, legislatia cu privire la TVA impune organizarea evidentei fiscale doar pentru capitalul imobilizat in active corporale.

O alta deosebire intre evidenta contabila si evidenta fiscala a bunurilor de capital consta in faptul ca evidenta fiscala se organizeaza indiferent de faptul ca acestea fac parte din patrimoniul firmelor sau sunt utilizate in baza unui contract de inchiriere, leasing sau orice alt contract prin care activele fixe corporale sunt puse de locator la dispozitia sa.

Evidenta fiscala a bunurilor de capital este reglementata prin articolul art. 149, alin. 6 din Codul fiscal.

Cine are aceasta obligatie ?

Toate firmele inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa organizeze evidenta fiscala a capitalului imobilizat in active corporale obtinute prin achizitie, productie, constructie, transformare sau modernizare.

In categoria bunurilor de capital se cuprind:

- activele corporale fixe;

- toate operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a activelor corporale fixe.

Atentie!

In capitalul imobilizat in active corporale nu se cuprind lucrarile de reparatii si de intretinere.

Sa ne reamintim!


H.G. nr. 2139 din 30 noiembrie 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe considera reparatiile lucrari efectuate asupra activelor corporale cu scopul restabilirii starii initiale a acestora.

Despre active corporale fixe
Activele corporale fixe sunt definite prin art. 1251, alin. 1, punctul 3 din Codul fiscal. Astfel, in aceasta categorie se incadreaza orice activ cu durata normala de utilizare mai mare de un an si valoarea mai mare decat limita prevazuta prin hotarare de Guvern, detinut pentru urmatoarele scopuri:

a) realizarea de activitati economice de natura productiei, livrarii de bunuri, prestarii de servicii, inchirierii catre terti, etc.;

b) administrative.

In ce consta organizarea evidentei fiscale a bunurilor de capital ?
Pur si simplu, in deschiderea unui registru denumit "registrul bunurilor de capital" care este reglementat doar prin legislatia cu privire la TVA si este utilizat doar in
scopuri de TVA

Elementele obligatorii ale registrului

Aceste elemente enumerate la punctul 54, alineatul 10 din normele de aplicare ale Codului fiscal se refera la:

1) data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;

2) valoarea bunului de capital exclusiv TVA (= baza de impozitare din factura furnizorului);

3) taxa deductibila aferenta bunului de capital;

4) taxa dedusa;

5) eventualele ajustari efectuate asupra taxei deduse initial.

Retineti!
Acest registru nu este un formular tipizat, deci aveti posibilitatea sa il completati fie manual, pe un caiet mai mare sau mai mic, fie pe un calculator, intr-un fisier format word sau excell. Important este sa respectati toate elementele enumerate de la 1 la 5.

Va intrebati care este utilitatea acestui registru fiscal ?
In acest registru se consemneaza toate bunurile de capital si permite controlul taxei deductibile si a taxei deduse. Registrul este util si pentru controlul ajustarilor efectuate pe parcursul existentei bunurilor de capital.

Acest registru este util in orice moment in care intervine fie o modificare privind utilizarea bunurilor de capital, fie un transfer al dreptului de proprietate cu ocazia
vanzarii acelui bun.

Registrul este util pentru ajustarea TVA deductibila aferenta bunurilor de capital, operatiune care se efectueaza in anumite conditii, pe o perioada de :

- 5 ani, pentru bunurile de capital dobandite prin achizitie sau fabricare;

- 20 ani, pentru bunurile de capital de natura cladirilor dobandite prin achizitie sau constructie. in aceiasi perioada se incadreaza si ajustarea aferenta operatiunilor
de transformare sau modernizare a bunurilor imobile in situatia in care valoarea acestora este de cel putin 20 % din valoarea totala a cladirii supuse acestor operatiuni.

Atentie!
La acest registru trebuie sa aiba acces si organele de inspectie fiscala care verifica modul de exercitare si dupa caz, modul de ajustare a dreptului de deducere a TVA in stricta corelatie cu natura operatiunilor economice desfasurate de firma dvs.

In concluzie!

In paralel cu evidenta fiscala, organizati si evidenta financiar-contabila a mijloacelor fixe in baza formularelor reglementate prin O.M.F.P. nr. 1850 din 14 decembrie 2004 privind registrele si formularele financiar-contabile.

Elementele registrului fiscal nu sunt identice cu elementele registrului financiar contabil denumit "registrul numerelor de inventar" (cod 14-2-1). Acest document cuprinde alte elemente obligatorii referitoare la:

1) numarul de inventar;

2) codul mijlocului fix;

3) datele de identificare a mijlocului fix;

4) locul unde se afla mijlocul fix;

5) alte mentiuni: transfer, scoatere din functiune, etc.

Acest document se utilizeaza pentru identificarea mijloacelor fixe existente in patrimoniul unei firme prin atribuirea numerelor de inventar. Se intocmeste pe grupe de mijloace fixe, in ordinea cronologica a achizitiei, productie.

Un alt document de evidenta financiar contabila a mijloacelor fixe este "fisa mijlocului fix" (cod 14-2-2). O astfel de fisa se intocmeste intr-un singur exemplar fie pentru fiecare mijloc fix, fie pentru mai multe mijloace fixe de acelasi fel si de aceeasi valoare care au aceleasi cote de amortizare si sunt puse in functiune in aceeasi luna.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016