Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1/3.01.2012, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nr. 3.665/22.12.2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata".
Atentie! Noul formularul se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2012.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea casutei corespunzatoare din programul de asistenta pus la dispozitie pe websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Formulare fiscale, din prima pagina.
Decontul de taxa pe valoarea adugata prin formularul 300 se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii ianuarie 2012.
De asemenea, la data intrarii in vigoare a prezentului ordin de abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 183/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata", publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 91 din 4 februarie 2011.
Formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata" se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumit in continuare Codul fiscal.
Formularul 300 se depune la organul fiscal competent, la urmatoarele termene:

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este luna calendaristica, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 din Codul fiscal;
b) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 din Codul fiscal;
c) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioada fiscala semestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 alin. (7) din Codul fiscal si ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare Norme metodologice.
d) anual, pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile prevazute la pct. 80 alin. (4) din Normele metodologice si de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a probat ca perioada fiscala anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156 indice 1 alin. (7) din Codul fiscal si ale pct. 80 alin. (2) din Normele metodologice;
e) pana la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele doua luni ale aceluiasi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde si operatiunile realizate in prima luna a acestuia. In situatia in care exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare interbine in prima sau in a treia luna a trimestrului calendaristic, sunt aplicabile in mod corespunzator dispozitiile lit. a) din prezentul paragraf.
Ordinul prevede ca nu se inscriu in decont:
- taxa pe valoarea adaugata din facturile de executare silita, de catre persoanele abilitate prin lege sa efectueaze vanzarea bunurilor supuse executarii silite;
- taxa pe valoarea adaugata pentru care se afla in derulare o inlesnire la piata.
Ordinul integral poate fi consultat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 1, din 3 ianuarie 2012, dand click AICI.
Nota: Monitorul Oficial in varianta online este disponibil, in varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Protest la Ministerul de Finante. Angajatii cred ca nu-si vor primi stimulenteleANAF ramburseaza TVA in luna noiembrie in valoare de peste 970 milioane de leiModificari ale declaratiei 112 si formularul actualizat de ANAFCalendar fiscal: 4 declaratii se depun pana la 10 decembrieNoutati fiscale de la ANAF din perioada 1-8 ianuarie 2016Ultimele articole
SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriTVA la cafea si ceai in HoReCa. Justitia RESPINGE interpretarea ANAFE-TVA si dublarea sumelor in sistem. MODEL de raspuns catre ANAFCota de TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?Articole similare
Facturi prestari servicii cercetare. Decont TVASocietate declarata inactiva si cod TVA anulat. Cum procedam si care sunt consecintele fiscale?Norme actuale: Rambursarea TVA catre PERSOANE IMPOZABILERegim TVA prestari servicii consultanta catre terti25 ianuarie, termen pentru comunicarea pro-ratei pentru calculul TVA deductibilUltimele articole
SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406E-Factura in 2025: Facturile de penalitati se transmit sau nu in sistemul E-FacturaFacturare in RO e-Factura. Facturile in euro pot fi transmise in sistem?E-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anEmitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"