Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA pentru servicii de reparatii autoturisme pentru persoane care nu sunt stabilite in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 01 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: servicii de reparatie, automobile, reparatii auto, tva, regimul tva, codul fiscal

Din punctul de vedere al taxei pe valoare adaugata sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:


   a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, pentru ca operatiunea sa fie impozabila in Romania trebuie ca locul prestarii sa fie considerat a fi in Romania.

Pentru serviciile de reparatii prestate pe teritoriul Romaniei regimul TVA difera in functie de locul in care este stabilit beneficiarul, respectiv in Uniunea Europeana sau in afara Uniunii Europene.

Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane impozabile stabilite in Comunitate
 
Serviciilor de reparatii efectuate catre persoane impozabile stabilite in Comunitate li se aplica regula generala prevazuta la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.Potrivit acesteia, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Astfel, daca serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat Romania iar prestatorul poate sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Uniunea Europeana serviciile nu sunt impozabile in Romania, factura se emite fara TVA si se declara in Decontul de TVA (Randul 3, cu preluarea la Randul 3.1) si in Formularul 390.

Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un client stabilit in alt stat membru are statutul de persoana impozabila:

a) atunci cand respectivul client i-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca prestatorul obtine confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui si adresei aferente acestuia;

b) atunci cand clientul nu a primit inca un cod individual de inregistrare in scopuri de TVA, insa il informeaza pe prestator ca a depus o cerere in acest sens, si daca prestatorul obtine orice alta dovada care demonstreaza ca clientul este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila care trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA, precum si daca efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.


Pentru prestarea acestor servicii intracomunitare prestatorul trebuie sa fie inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane impozabile stabilite in afara Uniunii Europene

Serviciile de reparatii prestate in Romania catre persoane impozabile care nu sunt stabilite in Uniunea Europeana au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal. Aceste servicii sunt impozabile in Romania iar facturile se emit cu TVA colectat in Romania.

Servicii de reparatii auto prestate in Romania catre persoane neimpozabile

Serviciile de reparatii prestate in Romania catre persoane neimpozabile au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (5) lit. d) pct. 2 din Codul fiscal. Aceste servicii sunt impozabile in Romania iar facturile se emit cu TVA colectata in Romania.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA pentru servicii de reparatii autoturisme pentru persoane care nu sunt stabilite in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016