Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dubla impozitare a dividendelor. Cum ne afecteaza?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: dubla impozitare, dividende, cristian radulescu, participatii, vanzarea de actiuni, profitul impozabil

Printre modificarile aduse Codului fiscal, se numara si prevederi care nu vor face firmelor viata mai usoara. Una dintre aceste modificari, in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si adusa prin OUG 102/2013, se refera la tratamentul fiscal aplicat dividendelor si titlurilor de participare.



Cristian Radulescu, consultant fiscal si partener Taxhouse, a prezentat pentru HotNews.ro modul in care aceste modificari aplicabile de la 1 ianuarie 2014 vor influenta situatia actuala.

Acesta explica astfel care a fost situatia tratamentului fiscal aplicat dividendelor si titlurilor de participare la nivelul persoanelor juridice romane pana la data de 31 decembrie 2013, mentionand ca "dividendele primite de o societate romaneasca de la persoane juridice romane erau neimpozabile la primitor, conform art. 20, lit. a) din CF - nu existau exceptii in aceasta privinta" si ca "pe de alta parte, conform punctului 471 din Normele Metodologice ale CF, veniturile din dividende nu au cheltuieli aferente, in scopul determinarii profitului impozabil, ceea ce inseamna ca societatea ce primea dividendele nu isi punea problema nedeductibilitatii cheltuielilor aferente acestor venituri din dividend - un aspect extrem de important pentru societatile de investitii financiare, organisme de plasament si fonduri de investitii, ale caror venituri sunt in general reprezentate in mod semnificativ de dividende si veniturile din vanzarea de actiuni".

In acelasi timp, precizeaza Cristian Radulescu, "veniturile din vanzarea de actiuni erau impozabile, iar cheltuielile aferente erau deductibile integral".

Incepand cu 1 ianuarie 2014, situatia se schimba, astfel ca, asa cum mentioneaza expertul in consultanta fiscala, "dividendele primite de o societate romana de la o alta persoana juridica romana devin impozabile si la primitor, in cazul in care participatia este mai mica de 10% sau perioada de detinere a participatiei este mai mica de un an". Totodata, aminteste acesta, "veniturile obtinute din vanzarea participatiilor la persoane juridice romane sunt neimpozabile daca detinerea este mai mare de 10% si perioada de detinere a participatiei este mai mare de un an".

Apare astfel problema dublei impozitari a dividendelor in cazul detinerilor mai mici de 10%:

"Astfel, in cazul unei societati cu detinere mai mica de 10% din capitalul altei societati romanesti sau a unei detineri a participatiilor mai recente de un an de la data inregistrarii in contabilitate a dividendelor, va exista o dubla impozitare, dupa cum urmeaza

    societatea care distribuie dividende va avea obligatia de retinere la sursa a unei cote de 16% din valoarea bruta a dividendului (conform art. 36, alin. 1 si 2 din CF);

    in acelasi timp in momentul inregistrarii veniturilor din dividende, actionarul, persoana juridica romana, va fi obligat sa trateze acest venit (brut) ca impozabil (conform art. 20, lit. a  din CF) ceea ce va conduce la o dubla impozitare", a declarat acesta.

Se produce astfel discriminare intre tratamentul fiscal aplicat dividendelor primite de la societati stabilite in afara Romaniei "impozitate o singura data datorita mecanismului creditului fiscal, pe care il pot aplica in baza Conventiilor de Evitare a Dublei Impuneri incheiate de Romania" si  "tratamentul fiscal al dividendelor primite de la societati stabilite in Romania ce sunt dublu impozitate in cazul unei detineri mai mici de 10%".

Expertul a amintit si de faptul ca modificarile pot afecta si societatile care vand o participatie mai mare de 10%, dar care inregistreaza o pierdere din aceasta tranzactie, pierderea nemaiputand fi dedusa fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dubla impozitare a dividendelor. Cum ne afecteaza?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016