Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana obligata la plata TVA pentru achizitiile intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2007

Persoana obligata la plata taxei pentru achizitiile intracomunitare Persoana ce efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la ...

Persoana obligata la plata taxei pentru achizitiile intracomunitare

 

Persoana ce efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei.

 

Ordinul M.E.F. nr. 2374/2007 (publicat in Monitorul Oficial nr. 25 bis din 14 ianuarie 2008) modifica anexa nr. I din Ordinul M.F.P. nr. 1.752/2005 (publicat in Monitorul Oficial nr. 1.080 din 30 noiembrie 2005) pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, impunand noi obligatii reprezentantului fiscal.

 
 

Astfel, la cap. II sec. 1 pct. 12 se introduc doua noi alineate care au urmatorul continut:

 

„(2) Persoanele desemnate ca reprezentant/imputernicit fiscal, potrivit Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, tin contabilitatea proprie in functie de statutul lor de persoane fizice sau juridice, dupa caz. In cazul in care sunt persoane juridice, acestea intocmesc situatii financiare anuale si raportari contabile periodice, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 
 

(3) Din punct de vedere contabil, sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate reprezinta subunitati fara personalitate juridica ce apartin acestor persoane juridice si au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si raportarilor contabile periodice cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.“

 
 

Caz particular

 

Art. 1321 alin. (2) din Codul fiscal dispune ca, in cazul achizitiei intracomunitare de bunuri, in conditiile in care cumparatorul ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA valabil, emis de autoritatile unui stat membru, altul decat cel in care are loc achizitia intracomunitara, locul respectivei achizitii intracomunitare se considera a fi in statul membru care a emis codul de inregistrare in scopuri de TVA.

 

Aceasta regula, denumita „reteaua de siguranta“, urma reste eliminarea posibilitatii de a folosi in mod fraudulos „mecanismul taxarii inverse“ pentru operatiunile intracomunitare.

 
 

Aplicarea retelei de siguranta nu poate duce, insa, la dubla impozitare a operatiunilor intracomunitare. Astfel, daca o achizitie intracomunitara a fost supusa la plata taxei in alt stat membru, in baza unui cod de TVA din acel stat membru, in Romania, baza de impozitare se reduce in mod corespunzator.

 
 

Pentru a limita la minimum efectele aplicarii retelei de siguranta, in cazul in care cumparatorul face dovada ca achizitia intracomunitara a fost supusa la plata taxei pe valoarea adaugata, in statul membru in care are loc achizitia intracomunitara, operatiunea nu se mai impoziteaza in statul din care comparatorul a furnizat codul de TVA.

 
 

In cazul in care cumparatorul face dovada ca a supus la plata TVA achizitia intracomunitara, si in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, si in statul membru care a furnizat un cod de inregistrare in scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate in statul membru care a furnizat codul de inregistrare in scopuri de TVA.

 

Restituirea taxei aferente achizitiei intracomunitare se realizeaza astfel:

 

● in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, prin inregistrarea cu semnul minus in decontul de TVA a achizitiei intracomunitare si a taxei aferente;

 

● in cazul persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal, restituirea se va aplica in conformitate cu normele procedurale stabilite in Codul fiscal.

 

Exemplu:

 

O persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal, achizitioneaza in Ungaria (locul unde se incheie transportul bunurilor) bunuri livrate din Franta.

Persoana respectiva nu este inregistrata in Ungaria in scopuri de TVA, dar comunica furnizorului din Franta codul sau de inregistrare in scopuri de TVA din Romania, pentru a beneficia de scutirea de taxa aferenta livrarii intracomunitare realizate de furnizorul din Franta. Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Ungaria si dupa plata TVA aferente achizitiei intracomunitare, persoana respectiva poate solicita restituirea taxei platite in Romania aferente achizitiei intracomunitare, care a avut loc si in Romania, in baza codului de TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana obligata la plata TVA pentru achizitiile intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016