Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu cifra de afaceri sub 500.000 euro. Poate trece prin optiune la impozit pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mar. 2024
Firme cu cifra de afaceri sub 500.000 euro. Poate trece prin optiune la impozit pe profit?
Tags: impozit micro, impozit pe profit, trecere prin optiune la impozit pe profit

Societatea are o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, poate trece prin optiune la impozit pe profit?

Trecere de la impozit micro la impozit pe profit prin optiune – raspunsul specialistului: 

 

Da, societatea dumneavoastra, chiar daca are o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, poate opta pentru impozitul pe profit, conform prevederilor Codului fiscal, cu anumite conditii si proceduri de urmat.

Conform Art. 48 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este optional, iar persoanele juridice romane pot alege sa aplice acest sistem de impozitare, doar incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile (cumulative) de microintreprindere, prevazute la art. 47 alin. (1).

Important:

Conform Art. 48 alin. (2 1), microintreprinderile nu pot opta pentru impozitul pe profit in cursul anului fiscal in desfasurare.Optiunea de a trece la impozit pe profit, poate fi exercitata doar la inceputul anului fiscal urmator, cu exceptiile mentionate la art. 52 din Codul fiscal.

Exceptiile mentionate in Art. 52 din Codul fiscal, definesc situatiile in care o microintreprindere poate iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si sa devina platitoare de impozit pe profit in cursul anului fiscal:

- Depasirea plafonului de venituri sau a procentului din consultanta/management: Daca o microintreprindere depaseste venituri de 500.000 euro sau are peste 20% din venituri din consultanta si/sau management (excluzand consultanta fiscala), trebuie sa plateasca impozit pe profit incepand cu trimestrul in care se depasesc aceste limite;



- Neindeplinirea conditiilor specifice sau neindeplinirea obligatiilor de raportare: Daca o microintreprindere nu mai indeplineste conditiile specifice prevazute sau nu si-a indeplinit obligatiile de raportare financiara anuala, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu se mai indeplineste conditia respectiva.

- Lipsa salariatilor: Pentru o microintreprindere cu un singur angajat, daca acesta pleaca, microintreprinderea poate mentine statusul, daca angajeaza un nou salariat in termen de 30 de zile.

- Schimbarea activitatii desfasurate: Daca o microintreprindere incepe sa desfasoare activitati din cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) in cursul unui trimestru, devine platitoare de impozit pe profit incepand cu acel trimestru.

- Verificarea limitelor fiscale: Limita de 500.000 euro se verifica luand in calcul veniturile cumulate de la inceputul anului fiscal, folosindu-se cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.

- Detinerea indirecta sau directa a participatiilor: Daca asociatii sau actionarii detin mai mult de 25% din valoarea sau numarul de participatii sau drepturi de vot in alte microintreprinderi, trebuie sa se stabileasca care dintre acestea va iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si va aplica prevederile pentru impozitul pe profit, incepand cu trimestrul respectiv.

Aceste exceptii permit/impun trecerea in cursul anului catre sistemul de impozitare pe profit.

Prin urmare, daca societatea dumneavoastra doreste sa treaca la impozit pe profit, incepand cu 01.01.2024, va trebui sa depuna formularul 700 la ANAF, pana la 31.03.2024.

In concluzie, societatea poate opta pentru impozitul pe profit, cu respectarea procedurilor si conditiilor specificate in Codul fiscal. Optarea pentru impozitul pe profit este posibila la inceputul unui an fiscal, cu exceptia situatiilor prevazute de Art. 52 din Codul fiscal, care permit/(obliga) trecerea la impozitul pe profit si in cursul anului fiscal.

Temei legal

Codul fiscal

Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional. 
(2) Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu. 
(2 1) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 52. - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului

(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu. 

(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii. 

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

(4) Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati dintre cele prevazute de art. 47 alin. (3) lit. f)-i) datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

(5) Limitele fiscale prevazute la art. 51 alin. (1), (4 1) si (4 2), precum si alin. (1) al prezentului articol se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent. 

(5 1) In cazul microintreprinderii care, in cursul anului, se gaseste in situatia prevazuta la art. 47 alin. (1 1), suplimentar fata de regulile prevazute la alin. (5), limita fiscala privitoare la plafonul de 500.000 euro, prevazuta la alin. (1), se verifica luand in calcul veniturile acesteia cumulate cu veniturile intreprinderilor legate. 

(6) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1), (2), (4) si (7) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

(7) In situatia in care, in cursul anului fiscal, oricare dintre asociatii/actionarii unei microintreprinderi detine, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la alte microintreprinderi, asociatii/actionarii trebuie sa stabileasca microintreprinderea/microintreprinderile care iese/ies de sub incidenta prezentului titlu si care urmeaza sa aplice prevederile titlului II incepand cu trimestrul in care se inregistreaza situatia respectiva, astfel incat conditia de detinere a unei singure microintreprinderi sa fie indeplinita. Iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se comunica organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.


Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu cifra de afaceri sub 500.000 euro. Poate trece prin optiune la impozit pe profit?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016