Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Senatorii au adoptat, marti, cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 8 abtineri, un proiect de lege initiat de parlamentari PDL, prin care cota unica de impozitare este diminuata de la ...
Senatorii au adoptat, marti, cu 45 de voturi "pentru", 31 de voturi "impotriva" si 8 abtineri, un proiect de lege initiat de parlamentari PDL, prin care cota unica de impozitare este diminuata de la 16% la 10%.
Propunerea adoptata de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind ca, pentru veniturile impozabile din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii, activitati agricole, premii si alte surse, cota de impozit este de 10%.
Initiativa nu face referire si la impozitul pe profit.
Printre initiatori se regaseste si senatorul PDL Ion Ariton, actualul ministru al Economiei.
Unul dintre initiatori, Iulian Urban, a argumentat ca diminuarea la 10% a cotei unice de impozitare va duce la majorarea incasarilor la bugetul de stat, dar va genera si crestere economica, prin relaxarea fiscala.
Senatorul PDL a afirmat ca, in conditiile in care fiscalitatea a fost redusa semnificativ in tarile din regiune, Romania poate combate migrarea marilor investitori in tarile vecine doar prin reducerea fiscalitatii, intrucat la nivelul infrastructurii nu poate concura.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat ca Guvernul nu sustine initiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.
Astfel, la un Produs Intern Brut estimat la 126 miliarde de euro pentru anul viitor, statul nu ar incasa la buget 1,26 miliarde de euro daca scade la 10% cota de impozitare incepand cu 1 ianuarie 2011.
Propunerea formulata de senatorii PDL a fost sprijinita si de grupurile PSD si PNL.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat ca social-democratii vor sustine initiativa lui Urban de a "intra in contradictie" cu linia fiscala a Guvernului.
Senatorul PNL Dan Radu Rusanu a afirmat ca liberalii sustin scaderea cotei unice, atat pentru impozitul pe venit, cat si pentru cel pe profit.
Senatorul PDL Cristian Radulescu a contraargumentat ca diminuarea cotei unice va lasa bugetul de stat descoperit, pentru o perioada de aproape un an, incasarile diminuate neputand fi acoperite.
Rusanu i-a replicat lui Radulescu, afirmand ca, daca Guvernul va incheia un nou acord cu FMI in 2011, se poate folosi eventualul imprumut pentru a asigura "plasa de siguranta" pentru "perioada inertiala" de 8-11 luni in care incasarile la buget ar putea fi diminuate prin scaderea cotei unice.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, marti, dupa votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, ca Guvernul elaboreaza proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%.
"Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetara si elaboreaza bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16%, atat la impozitul pe profit, cat si la impozitul pe venit. Deci, noi nu sustinem reducerea cotelor de impozit", a declarat Gheorghe Ialomitianu.
Intrebat despre faptul ca initiativa legislativa a fost semnata inclusiv de actualul ministru al Economiei, Ion Ariton, ministrul de Finante a facut apel la rabdare, pana la votul final din Camera Deputatilor.
"Eu sunt convins ca in Camera Deputatilor aceasta initiativa legislativa va fi respinsa", a spus Ialomitianu.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Plati anticipate privind impozitul pe profitCele 62 de modificari noi in Codul fiscal 2016Declaratii fiscale cu termen scadent in data de 25 martie 2022Noutati Legislatie Fiscala 24-28 mai 2009 - Monitorul OficialBilant nedepus la timp si modificarea regimului fiscal al firmelorUltimele articole
Scoatere din gestiune stocuri. Implicatii TVA si deductibilitate cheltuieliImpozitul pe profit. Termenul limita de plata in 2025 pentru anul 2024 + un exemplu de calculSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorIMPOZIT PE PROFIT. 4 exemple utile pentru calcularea impozitului si recuperarea pierderilor fiscaleTrecere la IMPOZIT PE PROFIT in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Tot ce trebuie sa stii despre PFA in 2021. Precizari oficiale de la Inspectia MunciiLoteria bonurilor fiscale pe luna februarie: Detalii despre bonurile castigatoareFiscalitate: un studiu confirma pierderi de miliarde de euro din cauza deficitului de incasare a TVA-uluiOrdonanta de Urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru achizitii PubliceFirme care trimit angajati in delegatie. Ce cheltuieli pot fi decontate?Ultimele articole
Semnatura electronica: Care sunt furnizorii autorizati pentru semnatura electronicaSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleObligatii fiscale TVA. Ce sa faci daca ai fost sanctionat abuziv de ANAFDeclaratia 406 SAF-T: Cum arata modelul formularului, cine trebuie sa il depuna si care sunt termenele limitaArticole similare
Ce obligatii au firmele care opteaza pentru sistemul TVA la incasare in 2014?Reducerea TVA la alimente ar termina cu economia neagraAutoturism de serviciu. Deducere TVAInformatii oficiale: Spatiul Privat Virtual, extins la nivel national pentru persoanele fiziceAnuntul facut de MFP cu privire la obligatia de a folosi noile case de marcatUltimele articole
Achizitii mari, plati mici: cum sa cumperi in rate la Carrefour fara sa-ti afectezi BUGETul?Cum faci fata cheltuielilor neprevazute: solutii financiare pentru orice situatieSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorControl ANAF in sem. II 2024. Deficiente descoperite pe linia combaterii evaziunii fiscaleLegi contabilitate. Principalele modificari aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 138/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"