Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Clasament PwC: Romania, printre primele tari din Europa Centrala care se conformeaza legislatiei fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 21 Nov. 2018
Tags: legislatie fiscala, paying taxez, pwc romania

In clasamentul global Paying Taxes, realizat de PwC, Romania ocupa locul 49 din cele 190 de economii incluse in studiu. Astfel, tara noastra se numara printre performerii Europei Centrale si de Est in privinta timpului necesar conformarii cu legislatia fiscala, cu 163 de ore pe an. Asta in timp ce, la nivel global, media este de 237 de ore, potrivit unui comunicat al PwC.

Raportul PwC Paying Taxes masoara usurinta cu care o companie medie poate sa isi plateasca taxele si impozitele, iar clasamentul realizat de PwC arata ca, in ceea ce priveste usurinta cu care companiile isi pot plati taxele, Romania se afla in fata altor tari din Europa Centrala si de Est, precum Bulgaria (care ocupa locul 92), Ungaria (situata pe locul 86) si Polonia (al carei loc in clasament este 69). Totusi, tarile balcanice sunt mult in fata Romaniei: Letonia este pe locul 13, Estonia pe 14 si Lituania pe 18.
Totusi Romania a pierdut 7 pozitii fata de anul trecut. In ce priveste numarul platilor de impozite si taxe, o societate mijlocie din Romania efectueaza 14 plati anual, la fel ca anul trecut, in timp ce media globala este de 24 – ca si anul trecut.
 
De altfel, in clasamentul de anul acesta, rata totala de impozitare in Romania este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, aliniata la media globala de 40,4%.

Rata totala de impozitare masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit.
 
Clasarea tarilor din regiune este, in linii mari, similara cu cea de anul trecut. "Pozitionarea Romaniei in prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, daca o privim individual. Daca analizam in totalitate climatul economic in care Romania evolueaza, devine foarte clar ca este nevoie ca autoritatile fiscale sa continue investitiile in infrastructura fiscala si in tehnologie. Cu cat gradul de informatizare si tehnologizare al autoritatii fiscale este mai ridicat, cu atat pozitia in clasament va fi mai buna. Si asta se vede foarte bine la tarile Baltice, care ocupa pozitii fruntase in clasament. Noile tehnologii de raportare financiara pot eficientiza procesele interne ale autoritatilor fiscale, inclusiv mecanismele de control si verificare fiind, in acelasi timp, si in folosul contribuabililor", este de parere Daniel Anghel, liderul Departamentului de consultanta fiscala si juridica, PwC Romania.
 
Raportul Paying Taxes face parte din Raportul Doing Business elaborat de Banca Mondiala.
 
PwC este o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Clasament PwC: Romania, printre primele tari din Europa Centrala care se conformeaza legislatiei fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016