Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Incepand cu 1 mai 2016, Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare (Regulamentul Delegat si Regulamentul de aplicare al Comisiei) vor fi aplicabile in intregime in Romania. Aparitia noului Cod Vamal reprezinta un pas important in procesul de modernizare a legislatiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre, prin crearea unei infrastructuri IT care sa permita un acces facil pe cale electronica, fara a mai fi necesara utilizarea formularelor pe suport de hartie, se arata intr-un comunicat emis de PwC Romania.
Specialistii PwC au prezentat azi in cadrul unei conferinte cele mai importante modificari aduse de Codul Vamal al Uniunii Europene, prin prisma impactului acestora asupra companiilor din Romania si a modului in care aceste companii vor trebui sa reactioneze si sa se adapteze schimbarilor.
Alaturi de consultantii PwC Romania, la eveniment au participat si reprezentantii Directiei Generale a Vamilor, precum si liderul serviciilor de consultanta vamala pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PwC – Ruud Tusveld, care a participat la discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene pe marginea acestui pachet legislativ.
"Necesitatea coordonarii celui mai important bloc comercial din lume, a colectarii taxelor vamale, care reprezinta aproximativ 15% din bugetul total al UE, precum si procesarea anuala a aproximativ 280 de milioane de declaratii vamale, implica un amplu proces de modernizare al autoritatilor vamale din cele 28 de state membre. O parte importanta a acestei modernizari o reprezinta si vama electronica (e-customs), de la care se asteapta o mai buna cooperare dintre vama si fisc, o crestere a colectarii si a luptei impotriva fraudei si, nu in ultimul rand, un parteneriat cu operatorii de buna credinta care sa faciliteze comertul", a declarat Ruud Tusveld.
"Din perspectiva predictibilitatii si a aplicarii practice a noului pachet legislativ de baza, care in prezent are aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga si un numar ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza sa fie emise in perioada imediat urmatoare. Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru intre reprezentantii mediului de afaceri si cei ai vamii romane", a adaugat Daniel Anghel, Lider Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala si de Est.
Pe parcursul conferintei s-a abordat si nevoia de coordonare dintre legislatia privind preturile de transfer si cea privind valoarea in vama, avand in vedere ca legea din Romania permite contribuabililor romani angajati in tranzactii intra-grup sa solicite autoritatilor fiscale emiterea de acorduri de pret in avans.
"In problematica preturilor de transfer si a valorii in vama este important ca operatorii economici sa poata beneficia de o abordare unitara, care sa aiba la baza punctele de vedere exprimate de autoritatea fiscala si cea vamala. Spre exemplu, se impune o astfel de abordare inaintea emiterii unui Acord de Pret in Avans", a precizat Daniela Dinu, Director, Consultanta Fiscala, PwC Romania.
In noul Cod vamal, regimurile vamale vor fi reorganizate intr-o noua structura. Unele dispar, iar altele vor continua sub o alta denumire. Astfel, dupa 1 mai 2016 va fi necesara si o corelare a prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene.
De asemenea, noua definitie a exportatorului din legislatia vamala trebuie corelata cu legislatia privind TVA, intrucat operatorii din afara UE nestabiliti nu vor mai putea realiza operatiuni de export.
"Un aspect important pe care dorim sa-l aducem in atentia companiilor se refera la redevente si drepturi de licenta, care, incepand cu 1 mai 2016, vor trebui sa fie incluse mai des in valoarea in vama" a declarat Lorina Darmanescu, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania.
"Astfel, companiile din Romania trebuie sa realizeze o radiografie interna prin care sa stabileasca modul in care aceste schimbari in materie vamala le afecteaza activitatea si sa se pregateasca in mod corespunzator. De asemenea, avand in vedere numarul mare de schimbari prevazute de Codul Vamal al Uniunii Europene si actele sale de implementare, precum si faptul ca aceste schimbari, prin natura lor, au condus la o serie de interpretari, consideram ca este necesar ca Directia Generala a Vamilor sa reactioneze si sa emita clarificarile necesare care sa confere operatorilor economici din Romania o intelegere cat mai buna asupra noilor modificari", a conchis Daniel Anghel.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Sursa: PWC Romania
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Import bunuri prin curier. ONG neplatitor de TVA. Obligatii declarativeNoile norme tehnice la acordarea statutului de expeditor sau destinatar agreat in cadrul regimului de tranzit unional sau comunAmenzi mai mari pentru firme! Noi reglementari in domeniul protectiei mediuluiRisc de frauda fiscala: Hotararea CJUE privind TVA la import aplicata a posterioriTVA - Locul importului de bunuriUltimele articole
Modificari aduse Legii 241/2025 prin Legea 126/2024 privind combaterea evaziunii fiscale. Tabel comparativExport de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireCodul Fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 85/2022Ce reguli se aplica de la 1 iulie 2021 pentru importul de marfuri cu numar IOSSFinantele modifica regulamentul de aplicare a Codului vamal al RomanieiArticole similare
Prevederile noului Cod fiscal 2016 pentru cei care obtin venituri din activitati independenteNoile reguli de la 1 MAI 2016 pentru Romania dupa aderarea la Codul Vamal UnionalUniunea Europeana a modificat de la 1 MAI 2016 regimul operatiunilor vamaleGuvernul a stabilit un termen nou pentru impozitul pe cladiriNoutati legislatie fiscala persoane fizice autorizate (PFA) in noul Cod fiscal 2016Ultimele articole
Impozitul pe cladiri cu bonificatia stabilita de primarii se achita pana la 30 iunieIn atentia firmelor de transport: a crescut pragul minim al amenzilor rutiereIn ce conditii se depune Formularul 604?Codul fiscal s-a modificat. Noi reglementari privind contributia de asigurari sociale de sanatateNoile obligatii privind cresterea salariului minim de la 1 MAI 2016 pentru societatiArticole similare
TVA - Locul prestarii de serviciiEvidentierea taxarii inverse pentru servicii intracomunitareRegim fiscal TVA pentru importul de bunuriImport-export marfuri. Care va fi monografia contabila?Cand se poate refuza corectia unei facturi? Studiu de cazUltimele articole
Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiFirme care achizitioneaza marfa non-UE si vor sa o revanda. Care sunt implicatiile fiscale?Tratament contabil si fiscal TVA pentru importul de bunuri. Baza de impozitare in vamaCe TAXE se aplica de la 1 iulie 2021 pentru trimiterile postale cu VALOAREA IN VAMA sub 150 euroCazuri in care autorizatia pentru declararea si plata TVA la import poate fi revocata (Ordinul 1019/2021)Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"