Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel
la 28 Apr. 2016 Exclusiv
Salariul minim brut pe economie va creste de la de la 1.050 de lei pe luna la 1.250 de lei, incepand de duminica, 1 mai 2016. Majorarea salariului minim brut cu 19%, care va intra in vigoare de la sfarsitul acestei saptamani, trebuie inregistrata, de catre angajatori, in sistemul electronic REVISAL.
Potrivit unei hotarari de guvern adoptate pe 30 decembrie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 1.250 lei incepand cu 1 mai 2016, pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi.Astfel, salariul minim net al unui salariat care nu are persoane in intretinere va creste de la 785 de lei la 925 de lei.
Majorarea salariului minim pe economie pune presiune in primul rand pe mediul privat, in conditiile in care marea majoritate a bugetarilor castiga remuneratii mai mari de 1.250 de lei brut.
Astfel, conform datelor Guvernului de la nivelul lunii decembrie 2015, dintr-un total de aproximativ 1.131.600 salariati platiti cu salariul minim pe economie, doar 39.322 erau angajati in sectorul bugetar, restul de 1.092.364 lucrand in sectorul concurential.
Costurile pentru angajatori
La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un angajator trebuie sa cheltuiasca, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzand contributiile sociale pe partea angajatorului.
La salariul minim brut actual, de 1.050 de lei, costurile totale pentru angajator sunt de 1.292 de lei. Asadar, noua majorare salariala genereaza o crestere de costuri de aproape 250 de lei la fiecare salariat angajat.

Cartea neagra a controlului fiscal

Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Angajatorii care isi platesc angajatii cu salarii sub remuneratia minima risca amenzi contraventionale de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in neregula.
si dupa aceasta majorare, salariul minim din Romania ramane penultimul ca valoare in Uniunea Europeana, cel mai scazut fiind in Bulgaria.
In schimb, statul ar putea castiga pe seama contributiilor la pensie si la sanatate si-a impozitelor pe venit din zona privata, precum si pe seama amenzilor de circulatie, avand in vedere ca 1 punct-amenda inseamna 10% din salariul minim brut pe economie.
Procedura pentru majorarea salariului minim brut
Modificarea salariilor angajatilor, in vederea actualizarii in cazul remuneratiilor minime brute, trebuie inregistrata in sistemul electronic REVISAL-o aplicatie informatica pentru inregistrarea informatii privind raporturile de munca intr-o baza de date proprie angajatorilor si transmiterea catre baza de date nationala de Inspectia Muncii.
Actualizarea salariului minim se poate face online, fie prin sistemul pus la dispozitie de Inspectia Muncii, fie prin programe proprii.
Actualizarea salariului minim se poate face prin act aditional la fiecare contract individual de munca sau printr-o decizie colectiva emisa de angajator.
Aceasta abordare este justificata de prevederile Codul muncii, art.17, alin.3, lit.k si alin. 5, in care se precizeaza ca "orice modificare" a salariului de baza impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Angajatorul, prin intermediul unui angajat desemnat prin decizie scrisa a acestuia in acest sens (cu atributii de personal si resurse umane), face actualizarea salariului in REVISAL.
Angajatorii pot apela si la serviciile de completare si transmitere a registrului angajatilor oferite de firme specializate, urmand sa informeze ITM in termen de trei zile lucratoare de la data incheierii contractului.
Reamintim ca, potrivit Hotararii de Guvern 500/2011, toti angajatorii au obligatia sa infiinteze un registru general de evidenta a salariatilor.
Acest registru trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca de care apartine angajatorul.
Documentul cuprinde:
- elementele de identificare ale tuturor salariatilor,
- data angajarii,
- functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative,
- tipul contractului individual de munca,
- salariul,
- sporurile si cuantumul acestora,
- perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca,
- perioada detasarii,
- data incetarii contractului individual de munca.
Angajatorul pastreaza la sediul sau social registrul general de evidenta a salariatilor si trebuie sa-l puna la dispozitia inspectorului de munca sau oricarei alte autoritati care il solicita.
Angajatorii care se abat de la aceste obligatii risca amenzi contraventionale intre 5.000 si 8.000 de lei.
Sursa: AJFP Maramures
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Noile obligatii privind cresterea salariului minim de la 1 mai 2016 pentru societati":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Firme cu salariati care lucreaza in fata calculatoarelor. Cerinte minime OBLIGATORII pe care trebuie sa le respecte angajatoriiAngajatorii trebuie sa isi informeze noii salariati sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii privateVIDEO: Obligatiile angajatorilor in ce priveste GDPRAngajatorii sunt OBLIGATI sa asigure salariatilor apa in perioadele cu temperaturi extreme. ConditiiCe obligatii avem la inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a depasirii plafonului de 65.000 euro?Ultimele articole
Telemunca in strainatate. Ce obligatii are angajatorul in acest cazNoi obligatii pentru agentii de plasare a fortei de munca in strainatate. Amenzile ajung pana la 30.000 de lei
Mai multe articole despre obligatii angajator
Articole similare
Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica noul model al Contractului Individual de Munca. Cum arata formularulControale ITM pe litoral la agentii economici din turism, alimentatie publica si comert. Ce deficiente au descoperit inspectoriiControale in domeniul TRANSPORTURILOR rutiere: incalcari ale legislatiei in vigoare si dezechilibre in relatia angajat - angajatorSinteza privind regimul fiscal al unei microintreprinderiIndemnizatia pentru reducerea timpului de lucru si plata a 41,5% din salariu. Se pot cumula cele doua beneficii pentru acelasi salariat?Ultimele articole
Ce trebuie sa stie firmele la inceput de 2023 pentru buna desfasurare a raporturilor de muncaMarius Budai: Avem un numar RECORD de contracte de munca inregistrate in REGESFirmele pot ramane din 2023 la plata impozitului micro daca primesc salariati prin detasare de la o alta societate?Amenzi de pana la 1.000 lei pentru angajatorii aflati in faliment care NU elibereaza salariatilor adeverinta de activitate in cel mult 60 de zileProcedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din Revisal (Proiect)
Mai multe articole despre registrul general de evidenta
Articole similare
Ministrul Muncii, despre MAJORAREA SALARIULUI minim: Oamenii merita acesti bani!Opinia Consiliului fiscal cu privire la transferul contributiilor catre salariat din 2018Executia bugetului general consolidat in perioada 1.01 - 31.03.2016Aplicare salariu minim de 3.000 lei in domeniul constructiilor. Coduri CAEN care au aceasta obligatieAOAR: MAJORAREA SALARIULUI minim de la 1 noiembrie a.c., o masura populista si arbitraraUltimele articole
Salariu minim 2023: Conform HG 1447/2022, a fost majorat la 3.000 leiSalariu minim de 3.000 lei, conform Legii 135/2022. Coduri CAEN care aplica legislatiaAplicare OUG 67/2022. Situatii in care firmele pot acorda angajatilor 200 lei neimpozabiliSector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAENCIM cu vechime mai mare de 2 ani. Cand trebuie majorat salariul de baza minim?
Mai multe articole despre majorarea salariului

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"